Месечна прогноза за времето: Зимата се завръща след Йордановден

Сняг, отрицателни температури, мъгли

Над половин метър нова покрива в планините

Като цяло януари 2024 година се очаква да бъде с температури над нормата и с валежи над климатичната норма –  от 50 до 70 л/м2. През първите дни от Новата 2024 година времето ще бъде динамично със значителна облачност и валежи от дъжд. На 2 ще превали слаб дъжд в западните и в югоизточни райони. На 3 и 4 януари главно в западните и северни части от страната ще вали дъжд с количества да 10 л/м2, в планините сняг, с нова снежна покривка до 5 см.

След спиране на валежите, на 6 – Йордановден, ще захладнее, главно в Дунавската равнина  ще вали дъжд, в Добруджа за кратко ще вали дъжд и сняг. От 7 януари започва период с  валежи от сняг в цялата страна, по-интензивни в западните и в южните райони. Снеговалежите ще свършват на 9 януари, като в населените места от Северна България се очаква снежна покривка от 20 до 40 см, а на юг 15, 20 см. По Черноморието ще образува нетрайна снежна покривка. В планините новият сняг ще бъде 30-60 см.

В началото на втората десетдневка – от 10 до 13 януари, ще бъде студено, снежната покривка в населените места ще се задържи. Дневните температури ще достигат -1, 4 градуса. От 14 до 16 мъглите ще бъдат често явление. От 17 до 20 се очакват нови валежи от сняг, с интензивни валежи в южните райони. В началото на третата десетдневка – от 21 до 25 ще бъде студено със зимни мъгли и дневни температури от минус 3 до 3 градуса. От 25 януари до 30 ще се затопли слабо очакват се нови валежи от дъжд и сняг, повече над западните райони.  Януари ще завърши с бързо повишение на температурите, което ще продължи и през първите дни от февруари. Нови валежи от сняг и чувствително понижение на температурите се очаква от 4 февруари.

Геомагнитна прогноза

Ниска слънчева активност и без бури

Средните  климатични максимални температури за януари са между 1 и 6 градуса, а  средните минимални: между -3 и -6 градуса. Сухите периоди за месеца са между 9 и 12, 22 и 26 януари, а  валежните: 3-8 , 13-21 и 27-31 януари. Поради по-стабилното време удобни за туристите са високите части на нашите красиви планини, но ниските температури и наличието на значителна снежна покривка изискват добра екипировка, предпазваща от измръзване. Този януари през повечето дни слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват. Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите 24-28 януари, със слаби бури в полярните области, но няма да засягат Балканите.

Народна метеорология

Януари без сняг – юли без дъжд

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение като потвърдено от практиката познание.

За януари народната метеорология гласи:

Ако Голям Сечко е добър, пролетта ще бъде дъждовна, лятото – студено и обратно. Когато януари е без сняг, то юли ще без дъжд.

Ако срещу Богоявление нощта е облачна, то годината ще е плодородна.

Ако на 6 януари времето е меко, през годината ще има много болести. Там където има мъгла, през лятото ще падне град.

Ако на Ивановден (7 януари) няма лед, лятото ще е хладно.

Източник: trud.bg

Свързани новини

Яне Янев и 4-има кметове с подписка в защита на уволнените ветеринари от Петрич и Сандански! Настояват за спешна отмяна на заповедта на шефа на ОДБХ Благоевград М. Бащавелов

vesito

Километрична опашка от чакащи автомобили на ГКПП “Кулата”

vesito

Времето днес, прогноза за събота, 24 юни

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.