Яне Янев и 4-има кметове с подписка в защита на уволнените ветеринари от Петрич и Сандански! Настояват за спешна отмяна на заповедта на шефа на ОДБХ Благоевград М. Бащавелов

Да бъде анулирана незабавно заповедта на шефа на БАБХ Благоевград доктор Михаил Бащавелов, с която от работа са уволнени 5-има ветеринарни лекари от Петрич и четирима от Сандански, желаеха в писмо водачът на РЗС, и огромен фемер Яне Янев, и кметовете на Петрич Димитър Бръчков, на Сандански, Анатас Стоянов, на Струмяни Емил Илиев и градоначалникът на Кресна Николай Георгиев.

Депешата е адресирана до земеделския министър К. Вътев, шефа на националната организация за сигурност на храните Светолзар Патарински и Д. Атанасова-председател на комисията по земеделието храните и горите в Народното събрание.

В документа подписалите се упорстват лекарите на бъдат върнати неотложно на работа защото животът и здравето на стотици животни са застрашени, респективно и здравето и живота на хората. Ето какво споделят създателите на писмото:
На 09. 02. 2024 година изненадващо и без задоволително обосновани правни и фактическиаргументи са прекъснати договорите на девет регистрирани частнопрактикуващиветеринарни лекари, работещи на територията на горепосочените общини.

Вече две седмици фермерите, притежатели на десетки животновъдни обекти и
стотици животни – говеда, биволи, овце, кози и коне са лишени от здравната помощ
на частнопрактикуващите ветеринари, които лекуват животните им години наред. Нещоповече, животновъдите не могат да получат каквито и да било документи, които сеиздават единствено и само от обслужващите ги лекари, а се изискват от различниинституции съвсем всекидневно.

Освен това сегашният интервал е най-тежкия сезон за животновъдите, защото ЕПЖ и ДПЖ са в родилен интервал и лекарската помощ е нужна не всеки ден, а всеки час. Теренните ветеринарни лекари извършват най-трудната и най-отговорна активност, обвързвана със опазването на здравето на животните. До момента не е имало каквито и да е недоволства, свързани с активността на частнопрактикуващите лекари.

Надяваме се да се възстановят прекратените контракти на всички лекари с ОБДХ Благоевград. се споделя в писмото.
Припомняме, че доктор Михаил Бащавелов приключи договорите на лекарите с претекст нарушавания в държавната профилактична стратегия и уговорка в контракта, която му дава право да приключи договорите едностранно. Според някой, в случай че лекарите не бъдат върнати на работа ще се приготвят протестни дейности.

П. Костов

Свързани новини

СЛЕД ТЕЖКАТА ДУМА НА ПРЕЗИДЕНТА: Гешев: В името на Отечеството тази борба продължава

vesito

Кметът на Дупница Първан Дангов със сигнал до Районната прокуратура за незаконни ВиК отклонения

vesito

Протестът на енергетици и миньори продължава, остава блокадата на АМ Струма

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.