„Царят на баничките” в Югозапада Д. Бакалов обяви: Закуските скачат с до 10 ст.

Цената на хляба и закуските отново скача нагоре. С до 10 ст. „царят на баничките” в Югозапада Димитър Бакалов увеличава продукцията заради новите цени на суровините от вчера.

„От днес (б.р. вчера) цената на брашното е нова. Това, което аз ползвам, се вдигна с около 15 ст. на килограм”, съобщи Д. Бакалов и допълни:

„Беше 68 ст. за килограм миналата година, стана 72 ст., вдигнаха го на 78 ст., после на 92 ст., сега вече е 1,12-1,18 лв. Това увеличение е обусловено от поскъпването на пшеницата, тя беше 22 ст., сега е 38-40 ст. и брашното отива към 1 лев. След 2-3 месеца пак ще има увеличение на брашното, защото съхранението на пшеницата става с ток. С увеличението на ел. енергията логично е да скочи и цената на пшеницата. Брашно не може да се съхранява, защото след 40-ия ден в него започват да излизат червеи и трябва наново да се пресява. Причините за увеличението на хляба са комплексни, аз не работя например на газ, но токът се вдигна няколко пъти, олиото се е увеличило минимум 2 пъти, сиренето за баниците беше 1,80 лв., сега е 3,60 лв., кашкавалът от 4,60 лв. сега е 9 лв.

Няма нещо, което да не се е вдигнало, от днес с нова цена са и колбасите. До Нова година удържаха, но вече са с около 20% по-скъпи. Ако вдигнем и ние цената с процента, с който се вдига всичко, няма да има на кого да продаваме, затова увеличенията ни са минимални и загубите остават за наша сметка”, категоричен е Д. Бакалов и прогнозира:

„За жалост не виждам намерение в новото държавно управление да контролира процеса, фирмите ще почнат да фалират, а хората все повече обедняват. Ние сме последната дупка на кавала. Никой не пита в мелницата защо са вдигнали брашното, макар че причината е същата – увеличението тройно на тока, но всички виждат крайната цена при хляба и закуските”, категоричен е Д. Бакалов.

„Задържахме изкуствено цените по празниците, да не притесним народа, но всички цени стремглаво тръгнаха нагоре”, коментира хлебарят от Благоевград Георги Иванов, който е собственик на малка фурна. „Всичко е навързано по веригата – и газта, и тока, и брашната. В момента себестойността на хляба е абсолютно нереална и се опасявам, че големи фирми няма да издържат на тези цени да произвеждат. Ние, малките фирми, сме гъвкави, но големите трябва да захранят големи мощности и имат големи разходи. Положението е много сериозно и може да доведе до фалити на доста фирми”, обясни Г. Иванов. „В момента средната цена на 750 г хляб е 1,50 лв., но увеличението е неизбежно”, прогнозира той.

„Всеки производител еднолично решава дали и откога да увеличи продукцията си, но всичко поскъпва”, коментира председателят на Сдружението на хлебопроизводителите и сладкарите в Югозапада Петър Иванов и цитира:

„Брашното вече е в пъти по-скъпо. Само от новата реколта от 500 лв. на тон през юли-август, сега вече е 1000 лв. Токът поскъпна петорно. За този период вдигнахме хляба общо с около 15%. Настройката сред хлебопроизводителите в Югозапада е да няма ново увеличение нито тази, нито следващата седмица, като изчакваме работодателските организации в преговорите с държавата да договорят да се махне таванът на помощите за тока. От това ще зависи накъде ще тръгне и цената на хляба”, каза Петър Иванов.

Това е трето увеличение на хляба от месец август досега.в.Струма

Свързани новини

Поредно латино предизвикателство приеха жители и гости на Благоевград

vesito

„Създава напрежение“. Какво ще направят политиците срещу повишените цени на мобилните оператори

vesito

На първа линия! Д-р Румен Кондев лекува над 8 месеца хора с различни професии, но с един и същи проблем – Ковид-19

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.