Без паника: Тестват системата за ранно известяване за бедствия на 22 ноември в Пиринско

На 22 ноември в област Благоевград ще се извърши тест на новата система за известяване на бедствия и аварии BG-Alert. На 29 ноември системата BG-Alert ще бъде тествана в цялата страна.

Вчера абонатите на един от мобилните оператори в страната получиха изненадващо предупреждение за опасност на телефоните си, придружено със силен звуков сигнал. От Министерството на електронното управление и от МВР съобщават, че това е било тест на системата за ранно известяване за бедствия и аварии BG-ALERT и не е свързано с конкретно тревожно събитие. В последствие стана ясно още, че получените вчера от част от съобщения  са представлявали предварителни тестове.

Тестовете на системата за ранно оповестяване за бедствия и аварии BG-ALERT предстоят и ще се извършат в периода 7-29 ноември. В област Благоевград е планирано тестът да е на 22 ноември /сряда/, когато жителите на областта ще получат съобщение. В същия ден тест ще има и на териториите на областите Кюстендил, Перник, София и Софийска област. В продължение на половин час от 12:00 до 12:30 ч. ще бъде излъчвано съобщение, съдържащо текст на български и английски език. Получаването на съобщението на мобилното устройство се очаква да бъде еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран тих (безшумен) режим.

876543212345987654345678765432345678955

Целта на тестовете е проверка функционирането на системата и населението да придобие представа за съобщенията и съпътстващото ги поведение на мобилните устройства. Властите призовават да не се изпада в паника. При получаването на съобщението ще се извърши само тест на системата, не става дума за истинска спешна ситуация. Новата система за ранно известяване за бедствия и аварии се разработва от около 2 години, съвместно от МВР и Министерството на електронното управление и се контролира изцяло от министерството на вътрешните работи.

12345678909876534567656765676789098765432

BG-ALERT е система за разпространение на съобщения за предупреждение на населението в случаи на опасни събития (бедствия, извънредни ситуации и други представляващи заплаха за живота, здравето или имуществото) чрез мрежите на мобилните оператори до крайните устройства на гражданите (мобилни телефони, таблети и някои смарт часовници). Системата е допълнение към съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване.

Съобщенията се изпращат единствено и само от компетентните държавни органи или институции. Всяко съобщение ще бъде съпровождано от специфичен звуков сигнал и ще предоставя кратка информация за вида на събитието и препоръки за предприемане на действия, в случаите, за които това се налага. Съобщенията от BG-ALERT са безплатни и ще могат да бъдат получавани навсякъде на територията на България, където има 2G/3G/4G/5G покритие на мрежата. Комуникацията е еднопосочна и не се използват никакви данни за потребителите и тяхното местоположение.

Повечето съвременни устройства, са съвместими с изискванията за получаване на съобщенията от BG-ALERT. Възможно е някои устройства да не получат съобщение или то да изглежда по различен начин. Системата BG-ALERT е реализирана от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в рамките на проект № BG16M1OP002-4.006-0001-C02 „Интегриране, надграждане и оптимизация на процесите по превенция, готовност и реагиране на рискове от природен характер“, приоритетна ос 4 „Превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“ на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“.

Свързани новини

Риск от световна война и ядрено оръжие в новата BG стратегия за отбраната

vesito

/Видео/ Безхаберието на Томов! Новородените лъвчета били на границата със смъртта. Кой е пряко отговорен за немарливостта?
От въпрос на журналист стана ясно, че кметът не знае, че бизонът е починал, чел някъде…

vesito

След седемчасова акция спасиха пострадалата в Пирин туристка

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.