ДАНС: Районен прокурор от София прави чадър на търговци на фалшиви цигари срещу 6 бона месечно!

Може ли действащ прокурор, разследван за корупция, да се използва за поръчково правосъдие, фабрикуване на дела и натиск над неудобни магистрати? Ако се съди по развоя на един нашумял казус от миналата година, то отговорът определено е положителен, пише breaking.bg.

Но това е само едната страна на проблема. Другата е, че макар да е уличен в тежки закононарушения, магистратът не е бил отстранен. Не е бил и обвинен, което пък го поставя в зависимост и при нужда да се окаже „острие срещу врага“.  Името на един прокурор – Константин Сулев от Софийска районна прокуратура нашумя в последните седмици. Той получи обвинение заради незаконно образувано дело в края на месец май 2023 г. За делото се разбра, че е стартирало по разпореждане на бившата районна прокурорка Невена Зартова след нейно сутрешно посещение в кабинета на вече бившия главен прокурор Иван Гешев.

В разгара на скандала по върховете на прокуратурата миналата година, когато във Висшия съдебен съвет вече течеше процедура по предсрочното освобождаване на Гешев, за по малко от един ден прокурор Сулев успява да образува наказателно дело, по което издава заповед за арест на бившия следовател Петър Петров – „Еврото“. Реалните „мишени“ на районния магистрат, обаче, са други – все високопоставени магистрати – Борислав Сарафов, по това време заместник на главния прокурор, Емилия Русинова, заместник-апелативен прокурор на София, както и Илияна Кирилова, столичен градски прокурор.

Почти година по-късно се разбра, че делото е незаконно образувано и водено от районната прокуратура, а не както е по закон от Софийска градска прокуратура. Стана ясно още, че показанията, които свидетелите по фабрикуваното разследване дават пред Сулев – бившата съпруга на „Еврото“ – Любена Павлова и собственикът на охранителна фирма – Димитър Спасов – „Каратиста“, са били под натиск, което обяснява и защо към днешна дата двамата вече са се отрекли от твърденията си. Какво може да е накарало прокурор Константин Сулев да се задейства „като при пожар“, за момента не е коментирано официално, нито от потърпевшите, нито от притисканите свидетели, нито от самия магистрат, за когото предстои Прокурорската колегия на ВСС да реши дали да го отстрани докато е подсъдим. Важна подробност е, че за прокурор Сулев – да е „от другата страна“ на закона изобщо не е прецедент.

Преди седем години той е съден за кражба на ток и за сводничество, но по-късно е оправдан, а преди година дори успява да осъди институцията, в която работи за 25 000 лв., заради делото срещу него. Когато преди години държавното обвинение разследва Константин Сулев, който е бивш служител на ГДБОП, звеното за противодействие на корупцията в ДАНС установява серия от меко казано „неприемливи контакти“ и „проблемни връзки“ на магистрата с лица от криминалния спектър. Нещо повече, контраразузнаването е категорично, че Сулев е получавал по 6000 лв. от търговци на фалшиви цигари месечно срещу осигуряването на чадър за незаконната им дейност.

BREAKING.BG твърди, че разполага с копие от справка на ДАНС, изготвена преди седем години, в която агентите уличават действащ магистрат в осигуряването на чадър срещу абонаментна месечна такса.

Справка на ДАНС разкрива корупцията.

Докато тече оперативната разработка срещу магистрата, ДАНС засича и конкретни действия, които документират неговата престъпна дейност.

Взима ли прокурора пари от нелегални търговци на цигари?

Това е само малка част от установеното от ДАНС спрямо прокурор Константин Сулев, който странно, че само преди една седмица получи много висока оценка от бившия МВР-министър, сега депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков. Дали Рашков е знаел за справката на ДАНС, в която са отразени и много още порочни практики на прокурора Сулев, включително и такива, при които магистратът е препоръчвал на хора с проблеми със закона наемането на определени адвокати или как е притискал криминално проявени да плащат петцифрени суми, за да не станат обвиняеми. Открити остават въпросите – защо въпреки всички събрани улики срещу Сулев, той е продължил да бъде част от прокуратурата и дали това не е направено, за да бъде използван като „инструмент за мокри поръчки“ в нужния момент?! /блиц. бг

Снимката е илюстративна

Свързани новини

Кола пламна на бензиностанция „Варко“ в Благоевград

vesito

България патентова три нови сорта лавандула

vesito

Общинските съвети може да провеждат заседания от разстояние

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.