Съдът потвърди 210 000 лева глоба за ТЕЦ „Бобов дол“

Районният съд в Дупница потвърди глоба от 210 хил. лева, наложена от РИОСВ на ТЕЦ „Бобов дол“ за отделяни вредни газове при работата на централата.

Това е поредната санкция за енергийното дружество. Глобите му, според коментари на еколози и екоорганизации, надхвърлят 800 хил. лева за последните години. Санкцията е след проверка, извършена от екоинспекцията преди година – на 21 февруари 2023 по сигнал за отделяни вредни газове в района на централата. При наблюдение на промишлената площадка било установено изпускане на газови емисии с бял цвят, както и емисии с жълто-кафяв цвят, съобщава БНР.

При проверката централата е работела с два блока. В дневника е нямало вписани преходни режими на работа на инсталацията, не са били извършвани превключвания или вписана авария на пречиствателните съоръжения. Двете сероочистващи инсталации са били в нормален режим на работа, пише в съдебното решение, което подлежи на обжалване пред кюстендилския административен съд. Още преди три години от ръководството на ТЕЦ „Бобов дол“ обявиха, че не изгарят отпадъци, използваното гориво са въглища и биомаса, слама. От екипа на централата на няколко пъти коментират, че са предприети мерки срещу ограничаване на запрашаемостта в района на централата и ограничаване на вредните емисии.

Свързани новини

Ръководството на община Кресна с изявление във връзка с кражба на интелектуална собственост

vesito

Рибари от Царево: Морето „завря“ от паламуд, вече се бяхме отчаяли, но Свети Никола ни върна надеждите

vesito

4 000 КЛИЕНТИ ВЕЧЕ СПЕЧЕЛИХА ПОДАРЪК ОТ ЕЛЕКТРОХОЛД
Кампанията за безплатни 23 кВтч електроенергия при регистрация за е-фактура продължава до 28 февруари 2023 г.

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.