През август Банско отново ще пулсира в ритъма на джаза

Банско джаз фестивал отново ще превърне Банско в столица на джаз музиката. 27-то издание на най-голямото музикално събитие в България ще бъде в продължение на осем фестивални дни, вечери и нощи от 3 до 10 август 2024 г. На пресконференция екипът на Банско джаз фестивал обяви програмата, в която е спазена създадената през последните години традиция – във всяко издание да има нещо ново и различно.
Кметът на община Банско Стойчо Баненски подчерта ролята на фестивала в културния календар на общината като безспорно събитие №1 и го определи като ключово за музикалния живот у нас. Той акцентира върху значимостта на младежката сцена и Джаз академията, която се наложи като много престижна и изключително желана школа за младите музиканти у нас и в чужбина.
„Ние – банскалии, сме пословични с любовта си към Банско. Не на шега казваме – „мило Банско, мили валести камене“. Дойде време, заедно с нашите партньори от Асоциация „Фестивалите в България“, да намерим начин да съберем в едно камъните от Пирин и Банско с джаз музиката – предстои създаването на Алея на джаза със скулптурни пластики от гранит на видни български музиканти, сподели Стойчо Баненски.
Илияна Щерева, председател на УС на Асоциация Фестивалите в България, съорганизатор на Банско джаз фестивал‘2024, представи акцентите в програмата на джаз фестивала и тазгодишната Джаз Академия, която ще бъде под егидата на Министерството на културата, съпътстващата програма със семейни игри, дневна сцена в парка, следобедни джаз импровизации по улиците на града, джем сешъни и срещи с публиката. Новият елемент тази година е Пленерът по скулптура „Музиката в камъка“, подкрепен от Национален фонд Култура. Като резултат ще бъде създадена Алея на джаза, една от скулпторите в която ще бъде на основателя на фестивала –д-р Емил Илиев.
Фестивалът ще бъде открит на 3 август със специален концерт на Камелия Тодорова, Васил Петров и Биг бендът на НМА под палката на Михаил Йосифов. Двамата изпълнители бяха и специални гости на пресконференцията.
В първата вечер ще чуем китаристът и композитор Мишел Сахрауи от Израел, който съчетава джаза на западната култура с изящните ритми на Близкия изток и носителят на няколко награди Грами Джейсън Майлс с неговия Лисабонски 4тет. Чрез видеовръзка от Ню Йорк, където живее и твори от дълги години, талантливият български пианист Асен Дойкин разказа за Eastern Passage – първият съвместен албум на Дойкин – Кърпаров квартет, който ще представи на сцената на Банско джаз фестивал в неделя, 4 август. Вечерта ще завърши с хипнотизираща смесица от афрофутуризъм, хип-хоп и джаз в изпълнение на Камила Джордж, покорила световните сцени в последните години.
В понеделник, 5 август, гостите на Банско и почитателите на джаза ще имат възможност да чуят експериментална поп музика с елементи от хип-хоп, джаз и електроника, представена от Анна Арко, Швеция.
Джаз китаристът Питър Бърнстейн, свирил и записвал с музиканти от различни поколения – Сони Ролинс, Боби Хътчерсън, Джордж Коулман, Джошуа Редман, Брад Мелдау, Даяна Крoл, Лий Кониц, Джими Коб и много други ще чуем същата вечер, както и световната звезда Емет Коен, акомпанирал на Рон Картър, Бени Голсън, Джими Коб, Джордж Коулман, Джими Хийт, Кърт Елинг и много други. На 6 август, вторник ще имаме удоволствието да се насладим на най-популярната джаз група от Албания с бенд лидер Гент Руши, за първи път на сцената на Банско джаз фестивал, на двама неповторими китаристи – разказвачи на музикални приказки – Дженк Ердоган и Антонио Форчоне и на един проект на Милчо Левиев, събрал музиканти от България, Швейцария и Гърция – Източно око.
Прогресив рок, камерен джаз, динамични и постоянно променящи се ритми, необичайни инструменти ще ни представят Скечбук квартет от Австрия в сряда, на 7 август, ще чуем и два български проекта – Йо-Йо бенд и Симеон Венков квартет. Със Spectrum Vocal band & Free play в четвъртък, 8 август, ще празнуваме магията на музиката, която те създават единствено с техните гласове. С Вики Алмазиду ще почетем сто годишнината на Сара Вон. А вечерта ще завърши с диначиното и визуално шоу на Мирла Риомар, певица, композитор, перкусионист и танцьор от Бразилия. Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света. Музикант с огромен кръг почитатели по цял свят. Още по-известен е със своите оригинални идеи, за осъществяването на които събира музиканти от различни жанрове. На тазгодишния Банско джаз фестивал Теодосий ще представи квартет с участието на двама български музиканти, живеещи в чужбина и контрабасист от Швейцария. Датата е 9 август, петък. В програмата ще чуем също група Жлехтет от Словения и новия талант на италианския джаз – Чинциа Тедеско с проект Пучини в джаза и гост-музикант Тодор Бъкърджиев.
В последната вечер на тазгодишното издание – 10 август, за първи път на сцената на Банско джаз фестивал ще излязат музиканти от екзотична Индонезия – Вертигонг. А след тях Тео Крокър, американски джаз тромпетист, композитор, продуцент и вокалист, номиниран за Грами ще забие на Банско джаз фестивал‘2024. Финалният концерт е на сенегалския бас виртуоз, композитор и певец – Алюн Уейд, който се слави в световната джаз и афробийт сцена като „супер талант“.
Иванка Славчева, представител на Изпълнителната агенция за българите в чужбина изрази подкрепа за Банско джаз фестивал и сподели, че фестивалът е и оня магнит, който привлича наши сънародници, живеещи зад граница, да се завръщат.
„За Банско джаз фестивал се говори цяла година – заради специалните проекти, които от започват своя живот тук и разширяват присъствието си в световен план, заради естетическите критерии, които създава с програмата си с най-влиятелните артисти – легендите и важните имена от нашето съвремие, заради младите таланти, които специално сформират групи и създават сътрудничества. Преживяното, почувстваното и наученото тук са заряд за артисти и публика за месеците до следващото издание на фестивала.“ Така звучаха думите на гост на пресконференцията – Светослав Николов, Програмен директор на Джаз ФМ радио – медиен партньор на фестивала.
И тази година гостите на Банско джаз фестивал могат да разгледат първата в страната постоянна джаз-експозиция в читалище „Никола Вапцаров“. Гостите могат да проследят историята на джаза в България. Експозицията ще продължи да се разраства с материали и лични вещи на български музиканти, които са оставили своя отпечатък в историята на джаза у нас.
В числа, които не са просто статистика, а музикална синергия, която е способна да превърне материята в дух, Банско Джаз Фестивал‘2024 ще изглежда така : 18 държави, 135 изпълнители, 23 концерта на голяма сцена; 3 държави, 45 участници, 21 концерта на дневните сцени; 18 международни проекта, 4 съвместни, 5 български.

Свързани новини

Методи Байкушев е новият кмет на Благоевград – 100% обработени протоколи

vesito

Кметът на Благоевград Методи Байкушев инспектира строежа на Анаеробната инсталация за разделно събиране

vesito

Честит празник! Богоявленски ритуал в четири квартала на град Петрич

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.