Въздушната линейка пламна с пациент на борда

Първата ни въздушна линейка претърпя авария, докато се готвеше за излитане с пациент на борда. Това бе част от тренировъчен сценарий и тест на екипажа за реакция при екстрена ситуация, проведен вчера на летище София.

Риск

Рискованият инцидент бе проигран като част от процедурата по сертифициране на един от екипажите на медицинския хеликоптер от страна на държавната въздушна инспекция. То  е ключово за това въздушният оператор, който стопанисва линейката, да вземе лиценз за дейност.

ЕТО ГО, НО НЕ СЪВСЕМ! Вече имаме хеликоптер, но само през деня! (ВИДЕО)

В рамките на имагинерната аварийна ситуация екипажът трябваше да се справи с внезапно възникнал по време на излитане пожар в един от двигателите на чисто новата италианска машина. Пилоти и медицински лица трябваше спешно да напуснат летателното средство и да отведат пациента, в случая чучело, на носилка на безопасно разстояние.

Полет

По-късно хеликоптерът проведе и първият си тренировъчен полет, който включваше транспортиране на виртуален пациент до площадката за кацане на УМБАЛ „Св. Екатерина“. След кацането бе проведена цялата процедура по прехвърлянето на пострадалия от хеликоптера и предаването му на спешните медици в здравното заведение. Шест минути по-късно с полет над София въздушната линейка се прибра обратно в базата си на летище София за привеждане в готовност за следваща мисия.

Готовност

Реалните такива се очаква да започнат не по-късно от 10 април, докогато се очаква хеликоптерът да е изцяло въведен в експлоатация и вече да реагира по сигнали за пациенти, бедстващи и пострадали, подадени на тел. 112. „Предстоят само процедурите по приключване на обучението на пилотите.

Първият медицинският хеликоптер излита чак след месец

След като направят по 10 часа на пилот, хеликоптерът може да бъде въведен в експлоатация“, обясни транспортният министър Георги Гвоздейков./ Телеграф

Свързани новини

Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов връчи награда „Атлет на България за младежи“

vesito

Чужденец почина в Сандански, в жилището откриха оръжие и сабя

vesito

Кметът на Банско Ст. Баненски с изнесени приемни в малките населени места

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.