Ректорът на ЮЗУ категоричен: Фалшиви дипломи и нелигитимни изпити няма

След като през последните няколко месеца от Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград отказваха да коментират сигнала от бившия преподавател доц. Стефан Дечев за корупционни практики във висшето учебно заведение и последвалите проверки от Министерството на образованието и науката и Окръжна прокуратура – Благоевград, днес ректорът проф. Николай Марин даде пресконференция по темата, пише Фокус.

„Фалшиви дипломи няма. Нелигитимни изпити няма. Нарушения в специалност „Право“ няма, тъй като Министерството на образованието е издало холограмни стикери, тоест проверило е цялата документация и е потвърдило, че тя е в съответствие със законодателството“, каза още проф. Марин. Той уточни, че в качеството си на ректор не е получил доклад от МОН за извършената проверка в ЮЗУ в периода 11-13 декември 2023 година.  Ректорът коментира, че като преподавател в ЮЗУ, историкът Стефан Дечев, чиито сигнал проверяват институциите, е имал проблем с администрирането на студентите в специалност „История“.

„Този проблем бе създаден от самият доц. Дечев, защото несвоевременното нанасяне на оценки е пречка за студентите“, поясни ректорът на благоевградския университет. Марин прибави, че Дечев не е нанасял навреме оценките след изпити в главната книга, тоест не си е изпълнявал задълженията като преподавател, но пък е подал сигнал за нередности. Проф. Марин каза още, че с писмо е поискал от МОН удължаване на проверката, като молбата му е уважена и проверката е удължена до 15 април.

Свързани новини

Със символична церемония „първа копка“ започна изпълнението на първи етап от рехабилитацията на пътя от с. Струмешница до с. Гега

vesito

За първи път цяла статуя в Хераклея Синтика

vesito

Деца от Общински младежи парламент Благоевград гостуваха на кмета Методи Байкушев по повод 14 февруари

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.