Ректорът на ЮЗУ категоричен: Фалшиви дипломи и нелигитимни изпити няма

След като през последните няколко месеца от Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград отказваха да коментират сигнала от бившия преподавател доц. Стефан Дечев за корупционни практики във висшето учебно заведение и последвалите проверки от Министерството на образованието и науката и Окръжна прокуратура – Благоевград, днес ректорът проф. Николай Марин даде пресконференция по темата, пише Фокус.

„Фалшиви дипломи няма. Нелигитимни изпити няма. Нарушения в специалност „Право“ няма, тъй като Министерството на образованието е издало холограмни стикери, тоест проверило е цялата документация и е потвърдило, че тя е в съответствие със законодателството“, каза още проф. Марин. Той уточни, че в качеството си на ректор не е получил доклад от МОН за извършената проверка в ЮЗУ в периода 11-13 декември 2023 година.  Ректорът коментира, че като преподавател в ЮЗУ, историкът Стефан Дечев, чиито сигнал проверяват институциите, е имал проблем с администрирането на студентите в специалност „История“.

„Този проблем бе създаден от самият доц. Дечев, защото несвоевременното нанасяне на оценки е пречка за студентите“, поясни ректорът на благоевградския университет. Марин прибави, че Дечев не е нанасял навреме оценките след изпити в главната книга, тоест не си е изпълнявал задълженията като преподавател, но пък е подал сигнал за нередности. Проф. Марин каза още, че с писмо е поискал от МОН удължаване на проверката, като молбата му е уважена и проверката е удължена до 15 април.

Свързани новини

С полагане на венец на паметника на Гоце Делчев, започна отбелязването на 111-та годишнина от освобождението на гр. Гоце Делчев

vesito

БМВ се заби в стълб в Благоевград

vesito

Шест училища в община Петрич са одобрени за изграждане на нова спортна инфраструктура

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.