/Видео/ Съмнения за нагласена документация! КЗК спря поръчка на община Благоевград, спечелена от Б.Киройчев

Преди изборите Томов тръбеше,че обществените поръчки трябва да се печелят само от благоевградски фирми. Това могло да се контролира чрез нареждане на условия в нужната документация, изискванията и тежестите на показателите. Неговите думи обаче останаха в историята и на пактика нищо такова не се случи.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението на кмета Румен Томов от 3 септември  2020г, детските и социални заведения на територията на община Благоевград  да се зареждат с месо от „Евро Мийт енд Милк“ЕООД на благоевградчанина Борис Киройчев. Производството бе образувано по искане на класираната на трето място фирма “Аллур“ ООД  със собственик софиянецът Росен Ценов, който в няколко страници е изброил пред КЗК нарушенията, допуснати от благоевградската комисия за избор на изпълнител.

Според „Аллур“ ООД  офертите на другите двама участници в обществената поръчка – „Евро Мийт енд Милк“ЕООД  и софийската „Бохемис“ ООД на Кирил Рангелов, не покривали критериите за подбор, заложени в документацията, тъй като не разполагали с обект регистриран по чл.12 от Закона за храните за производство или търговия на едно с храни, освен това двете фирми нямали на разположение необходимия минимум от транспортни средства, отговарящи на санитарно-хигиенните изисквания за транспортиране на хранителни продукти, и дори отсъствали от регистъра на Българската агенция за безопастност на храните с фирмите, които имат разрешителни за превоз на странични животински продукти.

Жалбоподателят е посочил дори допуснати от комисията аритметични грешки при формиране на ценовите предложения на класираните на първо и второ място участници. За да изготви решението си , КЗК е разгледала обстойно цялата поръчка, чиято прогнозна стойност е 1 082 111.10 лв. Отчетено е че победителят „Евро Мийт енд Милк“ ЕООД  е дал най-ниска цена 1 026 938,74лв.  както и най-добро време за реакция при спешна поръчка- 30 минути от склад в Благоевград. Въпреки това КЗК е се е съгласила с по-голяма част от констатациите на жалбоподателя, включително и най-важното, че комисията е подходила формално по оценка на офертите на участниците, не ги е разгледала подробно и в резултат неправилно е присъдила конкретни точки на победителя в противоречие с утвърдената в документацията методика за оценка.

Освен че трябва да върне отново обществената поръчка от ниво оценка на офертите на кандидатите, община Благоевград е задължена да заплати на „Аллур“ООД направените в производството пред КЗК разноски в размер на 850 лв. Комисията е оставила без уважение искането на община Благоевград  и на „Евро Мийт енд Милк“ ЕООД жалбоподателят на свой ред да им плати юридически хонорари. Решението на КЗК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14 дневен срок.

Източник: В“Струма“

 

 

Свързани новини

Осъдиха собственика на изгорелият автобус на АМ „Струма“ на година и осем месеца затвор

vesito

Боговете на виното слизат в община Струмяни на 3-и февруари

vesito

Сигнал за системен тормоз на дете в детска градина в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.