Честване на 230 години от рождението на Неофит Рилски в Банско

В празничния за всеки българин 15 септември, в Банско започнаха национални чествания по случай 230 години от рождението на Неофит Рилски, които са под патронажа на Българския патриарх Неофит.
Югозападният университет „Неофит Рилски“, Светата Неврокопска митрополия, Светата Рилска обител, Община Банско, НЧ “Никола Вапцаров – 1894 г.“ и Музеен комплекс-Банско са организатори на двудневна програма в гр.Банско, посветена на светлата годишнина. Тя започна с т.н. Неофитови четения – студентско-докторантски семинар под надслов „Личности, институции, традиции в образованието и духовността“. Приветствие към участниците във форума поднесоха Неврокопският митрополит Серафим, ректорът на ЮЗУ проф. Юруков и кметът на община Банско Иван Кадев, който в речта си подчерта значението на корените му – семейството, родствениците и съгражданите му, които за времето си са изпреварили сънародниците си от други краища на българските земи с образование, предприемачество, търговия, позиции в духовенството, дипломацията, а обширната кореспонденция на Неофит Рилски с близките му показва какви са техните цели и въжделения, целящи духовното и национално възраждане на българския народ.
В голямото фоайе на читалището бе открита за първи път в България изложбата „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основоположник на новобългарското образование“. Изложбата, представена пред публиката от доц. Валентин Китанов, е по проект на Националния музей на образованието в гр. Габрово.
С особено вълнение и интерес беше посрещнат театралния спектакъл „От корен към върха“, подготвен от самодейци на НЧ “Никола Вапцаров – 1894 г.“ с подкрепата на Музеен комплекс-Банско и благословията на Н.Впр. Серафим.
В съботната сутрин Неврокопският митрополит ръководи Светата литургия, посветена на Рилския монах в църквата „Света Троица“, а след нея бяха поднесени цветя пред бюст-паметника на Неофит Рилски в неговия роден дом, превърнат в национален музей.
Може да бъде изображение с 3 души
Може да бъде изображение с 3 души
Може да бъде изображение с 1 човек
Може да бъде изображение с 6 души
Може да бъде изображение с 4 души
Може да бъде изображение с 2 души
Може да бъде изображение с 4 души
Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 9 души
Може да бъде изображение с 1 човек
Може да бъде изображение с 7 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 5 души и текстово съобщение
Може да бъде изображение с 2 души, костюм и паметник
Може да бъде изображение с 8 души

Свързани новини

Кметът Атанас Стоянов с приз от Синдиката на българските учители за най-добър социален партньор

vesito

Община Разлог започна изграждането на система за видеонаблюдение в детските градини

vesito

Кметът Методи Байкушев награди шампионите от ТК „Фолкън“, представили достойно Благоевград и България по време на европейско първенство по таекуон-до ITF в Словения

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.