Готови за протест! Голяма част от ансамбъл „Пирин“ търсят помощ, вижте защо…
С писмо до председателя Андон Тодоров и съветниците застават зад хореографа си Мирослав Димитров и диригента Стоимен Добрев

С подписка и готовност да излязат на протест, над 50 % от екипа на ансамбъл „Пирин“ застават в защита на хореографа си Мирослав Димитров и диригента Стоимен Добрев, 46 артисти са декларирали категоричната си позиция, че под ръководството на двамата специалисти съставът е постигнал художествено ниво, което е конкурентно и адекватно на европейската и световна сцена.

Подписката на танцьори, музиканти и певици е провокирана от очакваното днес представяне на новия главен художествен ръководител на ансамбъла Петьо Кръстев, който го ръководи в продължение на няколко години като  вр.и.д и сам напусна през 2018г.  заради научна работа в София, а сега се върна след спечелен конкурс. Притесненията на състава са, че хореографът и диригента  били притискани от кметския екип да напуснат заради категорично поставено условие от П. Кръстев, че си идва със свой екип.

В писмото си до кмета на Благоевград Р. Томов и до председателя на Обс А. Тодоров артистите настояват казусът спешно да се обсъди на извънредната сесия на местния парламент в петък, а общинските съветници да разгледат ситуацията в ансамбъла и да вземат отношение. Те припомнят реакцията на градоначалника през лятото, когато привлякоха вниманието му и това на благоевградчани с аплодисменти и хора под кметския кабинет и декларацията му, че бъдещето на ансамбъла е приоритет за него и екипа му.

Протестиращите срещу опитите ръководителите им да бъдат остранени от екипа на „Пирин“ декларират готовност дори да напуснат състава, ако не бъдат чути, и заявяват намерението си да провокират обществен дебат и подкрепа от съгражданите си и от Министерство на културата в лицето на министъра. Те са си направили подробна справка за концертната дейност на  ансамбъл „Пирин“ в годините, когато той е бил ръководен от напусналия гл. художествен ръководител Денислав Кехайов, когато са работили със  заплашените от отстраняване преки ръководители М. Димитров и Ст. Добрев. Новият-стар главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ се очаква да бъде представен официално днес на състава от кмета Р. Томов.

Източник: В.“Струма“

 

 

 

 

Свързани новини

Банско ще се рекламира по CNN Turk

vesito

Спират водата на улица в Благоевград

vesito

Боговете на виното слязоха в село Илинденци

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.