След опита на председателя на ОбС Андон Тодоров да стопира бетонирането на „Бачиново“: РИОСВ пита общината дали се изпълнява решението на ОбС за мораториум върху зелени площи
Общински съвет гласува забрана на строителството в района на кортовете още месец май, а действия на кмета още няма

Категоричен отговор от община Благоевград дали е в сила мораториумът, наложен в края на месец май от ОбС – Благоевград върху процедури за промяна на предназначението на имоти, ползващи се за паркове, алеи и зелени площи, иска РИОСВ.

С писмо до председателя на ОбС Андон Тодоров и копие до кмета Румен Томов директорът на екоинспекцията Ангел Георгиев изисква до средата на следващата седмица кметската администрация да му даде ясен и едноозначен отговор, за да се произнесат нужно ли е да се прави екологична оценка за подробен устройствен план- план за застрояване на терена в района на кортовете.

Писмото е реакция на опита на председателя на ОбС А. Тодоров да стопира процедурата по оценка на въздействието на околната среда, започната от РИОСВ- Благоевград по мегапроекта на фирма „Универсал Строй Консулт“ за застрояване на 18,8 дка в парк Бачиново.

В началото на септември председателят на ОбС уведоми инспекцията за решението на местния парламент от 29 май м.г. за налагане на мораториум върху застрояването на зелени площи, заради което екоинспекцията трябва да спре започнатата процедура.

Със същото решение общинските съветници задължиха кмета Р.Томов в 2- месечен срок да им представи списък на всички спорни терени, които се ползват като зелени площи и паркове, за да решат глобално как да реагиратпри други подобни случаи, но такъв до момента не е депозиран, информираха от канцеларията на местния парламент.

„Универсал Строй Консулт“ ООД обжалва частта от решението на ОбС, което засяга инвестиционните им намерения, пред Административен съд, но получи отказ.

Плановете на дружеството са да вдигне на терена до река Благоевградска Бистрица 11 сгради, част от които жилищни, 2 басейна, 4 тенис корта и др.

Процедурите за реализирането им текат поетапно в Общинска администрация, а на последната си пресконференция на 21 септември кметът Томов отбеляза, че не разбира защо е негативната реакция на мнозина срещу застрояването на кортовете, където ще се вложат 12 млн.лв. , мястото щяло да стане изключително красиво и ще се разкрият десетки работни места.

С паралел на презастроените градинки срещу 3-то ОУ и срещу гарата градоначалникът определи като популистки мораториум на съветниците за запазване на зелените полщи.

Срещу застрояването на кортовете обаче са повечето от общинските съветници, както и болшинството благоевградчани, които са категорични, че паркът трябва да остане зелен оазис в презастроения град.

Източник: в. „Струма“

Свързани новини

Кметът Методи Байкушев в екипа на Бербатов за президент на БФС, ако спечели на 15-и март

vesito

Медали за участниците в състезанието „Воля и спорт“ в Петрич

vesito

/Видео/ Андон Тодоров внася отново за разглеждане наредбата за социалните жилища, могли да кандидатстват само жители на Благоевград, но не и от общината
Много семейства от селата се нуждаят от социални жилища.Това е парадокс, коментира председателят на ОбС

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.