Благоевград отбелязва 115 години от обявяването на Независимостта на България.

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград тържествено ще бъдат отбелязани 115 години от обявяването на Независимостта на България.
Церемонията ще се състои на 22 септември от 10.00 часа пред паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България на площад „Георги Измирлиев“.
Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 година във Велико Търново с манифест на българския княз Фердинанд. Това става 30 години след Руско-турската война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.
С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.
Може да бъде изображение с текст, който гласи 'благревграа тенно община благоевград ви кани на уважаеми госпожи и господа, 22 септември (петък) 2023 г. от 10:00 часа загиналите за пред свободата паметната плоча и на по полагане на независимостта на цветя българия (пред зала "22 септември“) на ритуал по повод 115 години от обявяването на независимостта на българия заповядайте! община благоевград'

Свързани новини

Хоро на мегдана на другата България

vesito

Консултации за съставите на СИК ще се проведат днес в Община Благоевград

vesito

Театър „Искри и Сезони“ гостува в община Струмяни

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.