Благоевград отбелязва 115 години от обявяването на Независимостта на България.

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград тържествено ще бъдат отбелязани 115 години от обявяването на Независимостта на България.
Церемонията ще се състои на 22 септември от 10.00 часа пред паметната плоча на загиналите за свободата и независимостта на България на площад „Георги Измирлиев“.
Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 година във Велико Търново с манифест на българския княз Фердинанд. Това става 30 години след Руско-турската война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.
С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Българското народно събрание от 10 септември 1998 г.
Може да бъде изображение с текст, който гласи 'благревграа тенно община благоевград ви кани на уважаеми госпожи и господа, 22 септември (петък) 2023 г. от 10:00 часа загиналите за пред свободата паметната плоча и на по полагане на независимостта на цветя българия (пред зала "22 септември“) на ритуал по повод 115 години от обявяването на независимостта на българия заповядайте! община благоевград'

Свързани новини

Проведоха среща-дискусия с жителите на община Сандански на тема „Екранна зависимост“

vesito

Боговете на виното слизат в община Струмяни на 3-и февруари

vesito

Вижте къде временно спират водата в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.