Три големи празника за християните в Неврокопско

Три големи празника започват за християните в Неврокопско. Утре за жителите на Гоце Делчев е Малък Великден. Така тук от векове наричат петъка след Възкресение Христово, свързан с храмовия празник на манастирчето край града „Св. Богородица – Живоприемний източник“, който се намира на около 4 км югозападно от центъра на гр. Гоце Делчев.  Разположен е сред източните склонове на Пирин, вляво до пътя за село Делчево.

 

Историята на това свято място откриваме в книгата на Николай Даутов  „Места, свързани с християнството в община Гоце Делчев“.

Днешният манастир е изграден на мястото на по-стар такъв, съществувал преди векове, чиято съдба е неизвестна. За съществувалата древна обител свидетелстват множество архитектурни елементи, пръснати из манастирския двор: колони, капители, камъни от стар градеж, върху които са издялани различни орнаменти, кръстове и надписи (според някои специалисти на арменски). Отново там са открити няколко гроба и свещен извор – аязмо. Всички тези податки недвусмислено говорят за функционирало на това място християнско учреждение. Досега в района не са правени археологически проучвания, но провеждането на такива би могло да даде много отговори за миналото на мястото.

Според каменната плоча над входа на манастирския храм възстановяването на обителта започва на 1 март 1888 г., като първоначално са изградени каменна стена и чешма. При подготовка на терена и разчистване на останките от древна сграда, хората открили кандило, свещник и една малка икона. През 1898 г. започва изграждането на черквата и стаи за поклонници. Храмът е осветен през юли 1901 г. Зад него са били разположени монашески килии. През османския период манастирът разполага с около 60 дка земи: лозя, овощна градина, ливади и др., които осигуряват препитание на неговите обитатели. Но въпреки това, в някои периоди от съществуването си обителта остава без постоянно присъствие на монаси. Известно е, че до 1912 г. проходите от манастира отиват за поддръжка на училищата в Неврокоп.

През 1948 г. монашеските килии и помещенията за поклонници са унищожени от пожар, причинен от временно настанени бежанци – българи от Егейска Македония. От март 1998 г. манастирът е женски. По това време започва основно обновление и доизграждане на черквата и манастирските постройки.

В недалечното минало  на голямата манастирска ливада до манастира са излизали цели семейства , които след службата са си правили своеобразен пикник, а децата са организирали „битка“ с останалите от Великден яйца. Любимата екскурзия на децата в гоцеделчевските училища по всяко време на годината била до Манастирчето.  Днес на манастирската поляна е се отглеждат овошки и овце. Тази вечер – 9 май (Светли четвъртък)  Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи празнична вечерня от 18:30 часа, а на 10 май  (Светли петък) след светата литургия по традиция ще бъде отслужен водосвет. На 11 май (Светла събота)  е храмов празник на катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Гоце Делчев (Неврокоп). 10 май 2023 г. (Светли петък) – празнична вечерня от 18:00 часа, а на 11 май 2023 г. (Светла събота) начало на богослужението – 6:30 часа и празнична св. литургия – 9:00 часа. На 12 май – празнуваме Томина неделя./ в. Хроника

Свързани новини

Разширяват синята зона в Благоевград

vesito

Община Сатовча отбелязва празника 3-ти март

vesito

4 души пострадаха при катастрофата край село Места

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.