Спад на изследванията за Ковид-19 отчитат в клиничната лаборатория на МБАЛ – Благоевград

„Спад наполовина на изследванията за Ковид-19 отчитат в клиничната лаборатория на МБАЛ – Благоевград. Сравнение с месеците октомври и ноември, когато дневно се изследваха по 200 проби с PCR тест, но през декември бройката е 96. В тези изследвания влизат както новите случаи, така и повторните проби на пациенти, които са на болнично лечение”, заяви началникът на болничната лаборатория д-р Цветанка Иванова и добави, че във вчерашния ден е изследвала 88 проби.

Макар да се забелязва намаляване на изследваните лица, се запазва тенденцията, че половината от тях излизат положителни. Ако в пика на заразата дневно броят на положителните резултати е достигал до 120-140, то сега те са 60. На фона на утихване на силата на втората вълна от Ковид-19 прави впечатление, че не е установен случай на грип в Благоевград. Де факто всички изследвани, които са с грипоподобни симптоми, излизат ковидни. Тъй като не е изключена и трета вълна в края на януари, д-р Иванова препоръчва на хората, които са изкарали по-рано коронавируса, да се имунизират.

„Аз изкарах коронавируса през юли и ще се ваксинирам. Тестът ми за антитела показа, че нямам. Но и тези тестове са индикативни, а не протективни. Остава изследването за клетъчен имунитет, което е цяло приключение и доста скъпо. Много малко се знае за този коронавирус. От друга страна, ваксините, които се предлагат, са иновативни. По тази на американската компания „Модерна“ например е работено 10 г. За да се спре епидемията, е хубаво да се направи голямо имунизационно покритие. Много лекари, медицински сестри и здравни работници се разболяха и още не са напълно възстановени. Трябва да минат поне 3-4 месеца, за да се ваксинират. Според мен основната имунизация ще бъде в средата на следващата година“, заяви д-р Иванова.

Повече информация за ваксините срещу Ковид-19 се очаква след 29 декември, когато ще бъдат ясни препоръките и противопоказанията за тях. Подготовката за имунизацията е в ход, а в РЗИ – Благоевград обявиха, че търсят лекар специалист и медицинска сестра за сформирането на екип, който ще извършва имунизация на населението в област Благоевград с новата Covid-19 ваксина съгласно Националния имунизационен план за Covid-19.

Източник:В.“Струма“

Свързани новини

Гражданска позиция на експерта Д. Ирибозов! За черква на пазара трябва да се чуе гласа на жителите на община Благоевград! Трябва публично обсъждане!

vesito

Децата от ДГ „Дора Габе“- Сандански представиха спектакъл по проект „С Пирина в сърцето“

vesito

Камион горя на АМ „Тракия“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.