След отварянето на най-дългия тунел на АМ „Струма“: Ски и море с час по-близо

Ски пистите на Банско и плажовете на Бяло море ще се приближат с един час след пускането на ключов участък от магистрала „Струма“, който се очаква да бъде готов другия месец.

Отсечката от Благоевград до Симитли, която включва и най-дългия пътен тунел у нас (б.р., „Железница“ – 2 км), се строи от 2019 г. насам като по-голямата част от нея, включително и тунела са отдавна готови. Заради некачествени геологически проучвания обаче свлачища и срутища застрашиха участъците преди и след тунела. Наложи се укрепването им, което забави пускането на отсечката с близо две години. Укрепителните работи по свлачището от северната страна включват и изграждането на двулентов тунел, през който да мине платното в посока Гърция и който да защити трасето от евентуално ново активиране на свлачището. В момента работата по изграждането на минитунела е завършена на 90% и той трябва да е окончателно готов през февруари, съобщи „Телеграф“ от отлично осведомени източници от строителни фирми, изпълнители на проекта.

Източници от пътната агенция потвърдиха, че работата е в краен етап, но все още няма утвърдена дата за рязане на лентата на отсечката. „В първия момент, когато имаме окончателно посочена дата за пускането, това ще бъде обявено“, казаха от агенцията. Пускането на участъка ще има осезаем ефект за пътуването от София до Банско и гръцкото егейско крайбрежие. Най-силен той ще бъде за пътуващите в посока София, за които тапите в участъка традиционно водеха до образуване на километрични колони в края на всеки летен уикенд или сбор от празнични дни около Великден, Гергьовден, 24 май, 6 и 22 септември. За връщащите се от ски и море с пускането на отсечката тези тапи, които водеха до над час забавяне, ще изчезнат. В посока и Банско, и Гърция обаче тапата се очаква просто да се измести до Симитли, където магистралата свършва. Окончателното премахване на препятствията по пътя ще се случи едва след построяването и на последния оставащ участък от магистралата – този през Кресненското дефиле. Утвърдени срокове за това обаче още няма.

Свързани новини

Фирмата на комшията на полукмета Томов поканена да спечели 220 000 лв., за да ремонтира тротоарите настилки в общината

vesito

Трагедията в Нови Искър! Най-трудните дни за 6 семейства

vesito

Методи Байкушев ще поиска предсрочно пускане на движението по моста за село Покровник

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.