С кукерски огън и факелно шествие отбелязаха „Сурва“ в Пиперков чифлик

Кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, зам.- кметът Кристиян Иванчов бяха гости на празника „Сурва“ в село Пиперков чифлик.
Над 160 сурвакари, много жители на Община Кюстендил и гости се включиха в традиционния празник „Сурва“ в Пиперков чифлик.
Сурвакарските групи от селата Пиперков чифлик, Слокощица, Жабокрът, Ябълково и Гирчевци, както и гостите от с. Джерман гониха злите сили и наричаха за здраве и берекет през новата 2024 година.
„Благодаря на всички, които дойдоха на нашия празник, благодаря на официалните гости, на кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, на председателя на Общински съвет Димитър Велинов, на зам.- кмета Кристиян Иванчов. Благодаря на всички фолклорни групи и ансамбли, които направиха атмосферата на празника неповторима. Това са ТА „Родолюбие“, ТФ „Партньори“, ТС „Жива вода“ с .Жабокрът, Мъжка фолклорна група „Струмски напеви“ с. Жабокрът и танцовият състав към кукерската група на с. Пиперков чифлик. Благодаря на всички, които помогнаха с организацията на празника, на всички сурвакарски и джамалджийски групи за това, че пазят българските традиции“, заяви кметът на Пиперков чифлик Христо Христов.
„Кукерска група- Пиперков Чифлик 2013“ вече седма година организира празника, който по традиция се провежда вечерта на 13-ти срещу 14-ти януари 2024. Тогава лумва сурвакарския огън, за да прогони злите сили през така наречените мръсни дни (от Коледа до Водици) и се посреща Новата година по Стар стил.
Над 4 метра беше висока кладата в Пиперков чифлик снощи, а надеждата е пречистващата сила на огъня да изгони злите сили.
„Колкото кладата е по-голяма, толкова по-далече ще избяга злото. Кукерските игри пречистват и носят новото начало, което идва с Новата година. Начало, което да ни донесе здраве и плодородие. Още веднъж благодаря на всички, които милеят за съхраняването на българските традиции и ценности, които ни връщат към нашите корени. “ каза Христо Христов.
Събитието се организира от „Кукерска група – Пиперков Чифлик 2013“ и Кметство Пиперков Чифлик.

Свързани новини

Кметът Първан Дангов на извънредна сесия: Във ВиК – Дупница е куче влачи рейс

vesito

С курбан за здраве беше отбелязан храмовият празник в благоевградското с. Обел

vesito

Мартенски базар в Банско

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.