Плувецът Петър Мицин получи приза „Спортен Икар“ на Фондация „Български спорт“ за 2023 година

18-годишният Мицин постави световен рекорд за юноши на 400 метра свободен стил, като спечели три европейски титли при юношите (200, 400 и 800 метра свободен стил), както и златото на Стария континент на 400 метра свободен стил при младежите до 23 години. На световното първенство за юноши той стана шампион на 400 метра свободен стил и взе сребро на 800 метра свободен стил и на 200 метра бътерфлай.

Мицин има и сигурни две олимпийски квоти за Игрите в Париж 2024 на 400 и на 800 метра свободен стил. Фондация „Български спорт“ отличи спортисти в осем категории. Церемонията уважи председателят на БОК Стефка Костадинова, много световни и олимпийски шампиони и медалисти, както и легенди на българския спорт. Отбор на годината стана националният тим на България по шахмат за жени, който спечели европейската титла в Будва (Черна гора) през миналия месец.

Носителят на „Спортен Икар“ на 2022 година Александър Везенков получи приза за впечатляващо представяне, след като през лятото беше избран за Най-полезен играч (МВП) на сезона в Евролигата по баскетбол, след което премина в отбора на Сакраменто от НБА. За „Достойно представяне“ беше отличен националът по ски алпийски дисциплини Алберт Попов, а за „Шампионско дълголетие“ олимпийската вицешампионка по спортна стрелба от Токио 2020 Антоанета Костадинова.

Свързани новини

Почивката – възможна! Как да почиваме пълноценно? Защо да обичаме планината?

vesito

Как ще се взима решение от ТЕЛК

vesito

Кой превърна село Баня в СПА дестинацията на сезона

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.