Парламентът все по-близо до идеята без главен прокурор в конституцията (Обзор)

Трети ден ДПС е в центъра на идеята за конституционната реформа, а втори ден подред стаята на парламентарната група на движението е място за оживени преговори. В петък през нея за среща с ръководството на ДПС мина и правосъдният министър Атанас Славов. И обяви, че са намерили пресечни точки за главния прокурор.

„Разговарям с всички партии за необходимостта от конституционни промени. В този процес трябва да участват всички“, обясни Славов след срещата. По-късно обаче стана ясно, че на този етап преговорите са само с ГЕРБ и ДПС, а разговори с другите партии може би ще има следващата седмица. „За съжаление, опитите за разговор по темата с БСП, след като Зарков и Божанков вече не са там, удрят на камък. Те бяха лидерите на идеята за съдебна и конституционна реформа в БСП и откакто те не са там, не водим този разговор“, обясни министърът защо темата не върви със социалистите.

Представители на “Възраждане” и “Има такъв народ” също коментират, че никой не ги е поканил на срещи за съдебната реформа. Изненадващо през последните дни Костадин Костадинов настоява, че управляващите трябвало да преговарят с неговата партия като трета сила в парламента, а не с ДПС като четвърта. И лансира отново идеята на “Възраждане” да няма отделна фигура на главния прокурор, а правосъдният министър да изпълнява функцията му.

А че докато страстите във ВСС по процедурата за отстраняване на Иван Гешев кипят, депутатите готвят изобщо премахването на главния прокурор, потвърди вчера и Делян Пеевски. Около членството му в комисията по промени на конституцията също текат страсти, но от ДПС са категорични, че депутатът им ще е водеща фигура по реформата, посочиха го и за основен двигател на проекта за конституционни промени, който ДПС представи. “Не смятате ли че тази фигура тежи на обществото?” попита Пеевски вчера, коментирайки върви ли се към консенсус изобщо да няма главен прокурор.

Свързани новини

Оля придружи гости от Саудитска Арабия

vesito

Ограничено е движението по моста над река Струма към Петрич заради ремонт

vesito

Масова миграция от Благоевград към София. Ето къде се местят и колко струва

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.