На божествени мекици в Рилския манастир

Да отидеш на разходка в Рилския манастир и да не похапнеш от прословутите мекици е все едно да отидеш на баня и да не се изкъпеш.

Почти винаги там се образуват дълги опашки за тестените изкушения. То, всъщност не се предлага и друго наблизо около Рилската света обител, освен в скъпите заведения. Цената е 1 лв. за едина мекица. За сметка на това пък за пудрата захар не се заплаща допълнително и можеш да ръсиш колкото си искаш, видя репортер на ИА“Региона“.

От заведението не издават рецептата. Леля Верка, която сладко си похапваше мекици със семейството си сподели, че рецептата е изключително лесна.
„ Рецептата за мекиците е много лесна, всяка неделя приготвям за внуците. Когато идваме в планината винаги си купуваме и са ни много вкусни да ги ядем сред природата“, обясни възрастната жена.

Протуктите са: вода – 1 ч.ч. хладка, олио – 1 ч.л. захар – 1 ч.л., сол – 1 равна к.л.
брашно – 2 ч.ч. или колкото поеме, мая – 1 пакетче суха сода бикарбонат – 1/2 ч.л.

„Всички продукти, без маята, се разбъркват. По средата на месенето се добавя мая колкото орех, разтворена в 1/2 ч. ч. хладка вода + 1/2 ч.л. сода бикарбонат. Омесва се меко тесто. Отлепва се тестото от съда с олио. Изчаква се 5-10 мин. и
тестото е готово за пържене“, обясни Леля Верка.

Рецептата може да е лесна, но традицията е ясна – и българи и чужденци се редят за мекици. И така е от години.

Свързани новини

Дами в атрактивно рали „На високи токчета“ в Благоевград

vesito

Андон Тодоров: Гарантирам ви, след 2 г. ще живеем в един по-богат Благоевград и никога няма да Ви предам

vesito

Купон: Третият випуск ЮЗУ акушерки се дипломира

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.