Кресна помни: 145 години Кресненска епопея

КРЕСНА ПОМНИ: 145 ГОДИНИ КРЕСНЕНСКА ЕПОПЕЯ
Днес, 5.10.2023 г., се навършват 145 години от първата битка, запалила пожара на Кресненската епопея от 1878-1879 г.!
Съвременните български историци са й дали твърде сухото, скучно и уви, повърхностно наименование – Кресненско-Разложко въстание!
Кресненската епопея от 1878-1879 г. е истинска буря от патриотични страсти! Стремителен бунт за свобода и единение с Отечеството! Самоубийствен метеж на вреклите се да мрат за свободата на България македонски герои и войводи от цялото българско землище. Човешка стихия, породена от горчивото негодувание към подлото предателство на Европа и нейните т.н. „Велики сили“ към българския народ и неговата свята кауза за единство. Към позорния „договор“, подписан в Берлин на 13.VI.1878 г., останал в историята като ярка демонстрация на колониалното мислене на тогава управляващите европейски елити.
Срам, който Кресненската епопея изтри с кръвта на своите герои и мъченици от лицето на Майка България!
На следващия ден, след откриващата битка при Кресненските ханове (06.10.1878 г.), Димитър Попгеоргиев, бъдещ Началник- щаб на въстаниците, ще напише в писмо до Джумайския комитет „Единство“ с изпепеляваща патриотична страст: „Високо Почитаемый госопода! Македонските Востаныци следваме делото си. Вчера държахме битка 18 часа с два булюка регулярна турска войска. Битката ся свърши с пожертвование от над един убыен и трима ранени, а от турците 9 убыени, единаесе ранени и прочийте в плен 119 солдата и двама офицери с припасите и военните им потреби. Двама от войводите продължават битката в повътрешните села Мелнички.“
Продължават битката!
Поклон, герои на българската свобода! Кресна ще помни вовеки свидната ви жертва и никога не ще може да се разплати с признание и почит за онова, което сторихте за нас – идните поколения.
Поклон, юнаци! Вий в други полк минахте.
Лека нощ!
КАКВО Е ЧУДО СТАНАЛО ?
МВГ Синаница, гр.Кресна

Свързани новини

Всяко семейство с бабинче – със специален подарък от община Разлог – авторска картичка за Бабинден на художника Йордан Йорданов.

vesito

Благоевград е домакин на международен турнир по канадска борба

vesito

Традиционнен спортен празник “Мама, татко и аз”в Разлог

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.