Мащабна историческа въстановка, пресъздаваща героичната защита на Благоевград преди 110 години в парк „Бачиново“

Повече от сто участници ще се включат във военно – историческата реконструкция „Преди последния залп“, посветена на 110 години от героичната защита на Горна Джумая (дн. Благоевград) от гръцките войски по време на Кресненската операция. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Благоевград директорът на Регионалния исторически музей в града д-р Кирил Алексиев.

Реконструкцията е на 8 октомври, неделя, от 11:00 часа в парк „Бачиново“. Организирана е от Регионалния исторически музей – Благоевград, Сдружение „14-ти пехотен Македонски полк“ – Благоевград, регионалния клон на Национално дружество „Традиция“, с подкрепата на Министерство на отбраната и Община Благоевград.

Във възстановката на събитията, свързани с Кресненската операция по време на Междусъюзническата война, ще участват хора от всички краища на страната – Троян, Севлиево, Априлци, Варна, София, Велики Преслав, Велинград и други.

Правим възстановки на значими исторически събития вече пета година, тази година решихме да бъде посветена на 110 години от отблъскването на гръцкото нападение на подстъпите на Горна Джумая през лятото 1913 г., посочи д-р Алексиев. По време на войната ситуацията за нашия народ и държава е била изключително тежка, през горещите дни на юли 1913 г. тук смъртта си намират повече от 580 войници и офицери от българската армия, в името на защитата на нашия град, посочи още директорът на РИМ.

Действията на българските войници и офицери имат значително по-голямо значение в „голямата картина на войната“. „Всъщност, благодарение на тази голяма победа, Пиринска Македония остава в пределите на България“, допълни д-р Алексиев./БТА

Свързани новини

Информационен бюлетин за възникналите произшествия на територията на ОДМВР – Благоевград

vesito

Шест медала за Таекуон-до клуб „Хоук-Банско“ на България Оупън 2023

vesito

Коледно вълшебство по теснолинейката Септември – Добринище

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.