Делото на Неофит Рилски е фундаментално за българското образование, каза кметът на Банско Иван Кадев

Делото на Неофит Рилски е с огромно значение, фундаментално за българското образование, националното самосъзнание и култура. Това каза при откриване на националната научна конференция „Отец Неофит Рилски – духовност, просвета, култура“ кметът на Банско Иван Кадев. Началото на конференцията бе поставено в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Научният форум е част от националните чествания по случай 230 години от рождението на йеромонах Неофит Рилски и е под патронажа на Негово Светейшество Неофит патриарх Български и митрополит Софийски. Организатори  на честванията са Югозападният университет „Неофит Рилски“, Неврокопската света митрополия и Рилската света обител, съвместно с общините Благоевград, Банско, Габрово, Самоков, Копривщица, Сандански, Кюстендил и Казанлък. Неофит Рилски е изключителна личност, с енциклопедичен ум, общественик с множество постижения едновременно като църковен и светски учен, проповедник и просветител, учител, книжовник, езиковед, преводач, лексикограф, посочи Иван Кадев.

„Изпитвам гордост, но и отговорност да бъда в тази академична общност, защото представлявам моите съграждани, а това са потомците на един велик българин, чието дело има своите дълбоки корени в „село великое Банско, во което съм се родил и воспитал“, каза Кадев като препратка към ранните години на Неофит Рилски. Той е един от онези дейци на Българското възраждане, които ни поразяват с всеобхватните си интереси, с безкрайното си трудолюбие и себеотрицание, с високата си нравственост и безкомпромисност, посочи кметът на Банско. „Неофит Рилски е личност, която отдава своите умствени и творчески сили в продължение на близо 70 години на високоблагородна цел, а творческото му въздействие може да се открие в няколко поколения български интелектуалци“, допълни Кадев. Вярвам, че изследванията, които ще бъдат докладвани на научния форум, както и всички събития, посветени на 230-ата годишнина от рождението на Неофит Рилски, ще имат ценен принос, както в изучаването на неговото наследство, така и в историята на българската просвета и култура, каза още при откриване на конференцията Иван Кадев. /БТА 

Свързани новини

Съветничката Соня Ставрева стана майка на втора дъщеричка

vesito

Обновяват площада пред Дома на културата в Гоце Делчев

vesito

Меле в Разлог

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.