Благоевградчанка писна: Общината бездейства! С молба до председателя на ОбС Андон Тодоров настоява за промяна в Наредбата за търговска дейност и решаване на проблем със спазването на нощната тишина в града

Благоевградчанката Сашка Атанасова се оплака от бездействието на общината, настоява за промяна в Наредбата за търговска дейност, с която да се лимитира работното време на магазините

Да бъде направена промяна в общинската Наредба за условията и реда за извършаване на търговска дейност, в което да се лимитира работното време на магазините. Това предлага в молбата си до председателя на ОбС – Благоевград Сашка Атанасова, като вариант за решаване на проблема със спазването на нощната тишина в града.

Както „Струма” писа, миналия месец тя заедно с нейните съседи Камелия Балабанска, Данаил Давидков, Светлана Накова, Кирил Богушев и др., подадоха жалба до кмета, председателя на ОбС и омбудсмана, че не могат да спят от шума, който се вдига през нощта от клиенти на хранителния магазин „Валентино“, който се намира на партера в жилищната им кооперация на ул. „Владо Черноземски“ №3В.

Заместник-кметът по обществения ред, сигурност и спорт в общината Любен Милев реагира светкавично, като разпореди на собственика на магазина Валентин Христов в 7-дневен срок да намали денонощното си работно време съгласно чл. 6, ал. 2 от Наредбата за реда и условията за извършване на търговска дейност на територията на община Благоевград, като от ноември до март работи от 7.00 до 22.00 часа, а от април до октомври работното време да е от 7.00 до 23.00 часа.

Търговецът бе предупреден, че ако не мине на този работен график, при установяване на първо нарушение го грози глоба от 3000 до 6000 лв., а при повторно нарушение – от 5000 до 12 000 лв.

Предупреждението изглежда не е стреснало собственика, тъй като магазинът не спазва работното време и хората, чиито спални са към улицата, не могат да заспят, твърди Сашка Атанасова.

„Въпреки дадените му указания наемателят на магазина отказва да се съобрази и продължава да работи и след 23.00 часа, като единствено е спрял светещия движещ се надпис над магазина „нонстоп алкохол, цигари и хранителни стоки“ и през последните няколко дни затваря около 2.00 часа през нощта. Това не решава проблема ни, тъй като, както сме писали в жалбите си,  най-голямо струпване на хора и най-много клиенти магазинът има в часовете от 22.00 до 2.00 часа през нощта. Т.е. в момента наемателят на магазина ни „дава възможност“ да спим спокойно само след 2.00 часа през нощта.

Уведомили сме звено „Общинска охрана и обществен ред“ по телефона, че указанието не се спазва, но няма никакви последствия. Явно общината е безсилна или незаинтересована да приложи в действие собствените си указания и разпоредбите на общинските наредби, за да защити и гарантира спокойствието ни през нощта.

Цитираното по-горе звено не извършва контролни проверки дали се изпълнява указанието на заместник-кмета, не съставя констативни протоколи и впоследствие съответно актове съгласно нормативната уредба. Живеем в кооперацията от 6 години и за съжаление за нас възниква втори път идентичен проблем.

Преди 4 години на „табака“ в партера на кооперацията бяха определили денонощно работно време, клиентите на който нарушаваха спокойствието ни през нощта. След многобройни наши жалби, сигнали, заявления за достъп до обществена информация и т.н. до тогавашния кмет Атанас Камбитов дори се стигна до изготвяне на проект за изменение на общинската наредба, с оглед гарантиране на правото ни на сън и спокойствие за времето от 23.00 до 7.00 часа сутринта.

Тогава общинските власти, за да избегнат тромавата процедура по изменение на общинските наредби, успяха неформално да убедят наемателя на табака, че не може в сграда с режим на етажна собственост сам да определя денонощен режим на работа на магазина, без съгласието на собствениците, вследствие на което той сам промени работното време на табака от 23.30 до 6.30 часа, и проблемът приключи.

Оттогава  се радвахме на тишина и спокойствие нощно време, докато в началото на настоящата 2020 година на партера се настани „Валентино 2020“ ЕООД, като хранителен магазин и определи денонощно работно време. В малките часове през нощта, най-вече за времето от 23.00 до 2.00 часа, непрекъснато пред магазина спират автомобили, за да пазаруват, тряскат се врати, от колите бумти силна музика, клиентите говорят на висок глас, викат, смеят се и т.н.

Често младежки компании паркират по 2-3 коли пред кооперацията ни, купуват алкохолни или тонизиращи напитки и си правят сбирки и разбор нощно време под спалните ни. Шумът е невъобразим и не позволява да спим.

Клиентите на магазина консумират закупените от магазина алкохолни и безалкохолни напитки на тротоара пред кооперацията ни, сядат на дървените подиуми пред кооперацията или на масите на табака, които са неподвижни, и се забавляват и разговарят.

По няколко пъти на нощ ни събуждат и се налага да правим забележки, да молим клиентите на магазина да бъдат по-тихи, а няколкократно сме искали и съдействие от органите на МВР, тъй като нощно време повечето от клиентите на магазина са употребили алкохол или други упойващи вещества и са неконтролируеми. Това е изключително изнервящо и унизително.

През летните месеци бяхме подложени на непрекъснат терор от клиентите на този магазин, което наложи отново да подаваме жалби до настоящото управление на общината за разрешаване на проблема ни.

За жалост вече почти месец след указанието на общината наемателят на магазина не спазва указанията на общината да не работи след 23.00 часа и продължава да работи и след това, доколкото сам реши.

Считаме, че е недопустимо да се разрешава денонощно работно време или удължено работно време на каквито и да било обекти – магазини, заведения за хранене или развлечение, разположени в жилищни сгради с режим на етажна собственост.

Ето защо, господин председател, безхаберието на общината като орган, отговорен за прилагане на общинските наредби, и безсилието да въведе в действие собствените си указания налагат за нас интерес да инициираме изменение в наредбата на общината, за да не се налага всеки път да се решава инцидентно проблемът ни.

Затова правим искане за иницииране на изменение в Наредбата за търговската дейност, тъй като общинските власти са тези, които следва да се грижат и да гарантират чрез нормативните си актове съня и спокойствието на гражданите през нощта, а не гражданите сами да се борим и да защитаваме правото си на сън от 22.00/23.00 до 7.00 часа нощно време.

Естествено юристите ще предложат вариант на изменение на наредбите, като ние предлагаме най-лесния в случая вариант, а именно: в сегашната ал. 3 на чл. 6 от Наредбата за условията и реда за извършване на търговска дейност – „Забранява се работата на заведения за хранене и развлечения, находящи се в жилищни сгради, от 22,00 до 07,00 часа в периода ноември-март и от 23,00 до 07,00 часа в периода април-октомври“, след думата развлечения да се допълни „и   магазини“, се казва в молбата на Сашка Атанасова, която тя предостави и на репортер на в.“Струма“ с искреното убеждение, че ако се стигне до промяна в общинската наредба за търговска дейност, въпросът ще бъде решен кардинално.

Източник: в. „Струма“

Свързани новини

Гергана Колчева-Фарфарова е избрана за временно изпълняващ длъжността кмет на Община Разлог

vesito

ОИК реши: Край на кметуването на Румен Томов

vesito

Спират водоподаването на улици в с. Микрево

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.