ВАС възобнови делото за отстраняването на Томов без право на обжалване

ВАС възобнови делото за отстраняването на Томов от кметския стол в Благоевград.
Предстои то да се докладва за насрочване в открито съдебно заседание, с което да се призоват страните и прокурор от Върховната апелативна прокуратура. Очаква се до края на деня или утре да има и насрочена дата. Срокът е една седмица след определението да се гледа в открито заседание.

Вероятно делото ще бъде насрочено за 22-23 октомври и съдът ще се произнесе с  окончателното решение за отстраняването на Томов до края на октомври.

Делото бе временно спряно,тъй като се изчакваше решението на Конституционният съд за противоконституционност на разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Сега вече е ясно, че съдиите от ВАС трябва да се съобразят с решението на конституционните магистрати и да излязат със свое решение за прекратяване на правомощията на Томов.

Този казус засягаше кметове и 63-ма депутати, по точно става въпрос за същия законов текст, заради който Румен Томов бе отстранен, а именно, че не се е заличил като едноличен търговец в Търговския регистър в едномесечния срок от избирането му за кмет.

ВАС излезе с решение за отстраняването на Томов, но той реши да оспорва решението и да протака, така и започнаха едни съдебни въртележки без край…

Сагата с кметуването на Томов продължи близо една година, мнозина се питаха той кмет ли е или не е, даже стана известен като „полукмета“ Томов. Така и той и не можа да заработи и да извърши афишираните добри промени за града, започна да трупа негативи и се заформи недоволство от управлението му.

За първи път в страната се стигна до ситуация, в която една година след изборите Благоевград се тресе от вълнения кога ще бъдат насрочени предсрочните избори в града. Очаква се до края на октомври  ВАС да излезе с окончателен акт. Следващата стъпка е ОИК да излезе с решение и президентът да насрочи частични местни избори за нов кмет на Благоевград. Прогнозите са,че  те ще са в началото на следващата година.

Свързани новини

Изборният ден в община Благоевград започна нормално

vesito

Разлом в „Промяната“ след загубата на вота

vesito

За последно и предизборно! Румен Томов иска по-висока заплата за него и селските кметове

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.