Как гласуваме с хартия – упътване

След решението на ЦИК от петък днес единствената възможност за гласуване е с хартиена бюлетина.

При влизането си в изборната секция избирателят трябва да получи такава, която се сгъва пред него от секционната комисия, а на гърба й се полага печат. Преди това обаче трябва да е удостоверил самоличността си с документ – лична карта (родените до 31.12.1931 г. могат да представят зелен паспорт).

Гласува се зад специално предвиден за целта параван (заради последните промени в Изборния кодекс тъмните стаички бяха премахнати, а тайната на гласуването ще се осигурява от параван, подсигурен отново от общината). След като е упражнил правото си на глас, избирателят занася сгънатата бюлетина до комисията. Там трябва да й бъде сложен втори печат, а член на комисията да откъсне отрязъка с номера й. Никой от комисията няма правото да разгъва бюлетината. Тя може да бъде пусната в урната от избирателя едва след това. Преди да напуснем залата, трябва да се подпишем в избирателния списък и да си вземем обратно документа за самоличност, с който по-рано сме удостоверили кои сме.

Ако сбъркате при попълването, имате право на нова бюлетина – но само веднъж. Първата се надписва със „сгрешена“.

За да бъде зачетен вотът ви, трябва да се поставили знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от вас кандидат и партия или коалиция или в това на опцията „Не подкрепям никого“. Гласът е действителен само ако е с химикалка, пишеща със син цвят. По желание е опцията за преференция, която е предвидена за общинските съветници. Имате право само на едно предпочитание, което отново отбелязвате с Х или V в съответното кръгче. Ако няма отбелязана преференция, гласът се брои за водача на листата. Ако гласоподавателят снима или покаже бюлетината си, гласът му не се зачита за действителен и той губи правото да гласува повторно.

Бюлетините за кмет на община, кметство или районен кмет (в София, Пловдив, Варна) съдържат само имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати – отдясно са имената на самите кандидати, а по средата между двете са самите номера на партиите, коалициите или независимите кандидати. По-сложна е бюлетината за общински съветници. В лявата половина са номерата на партиите и коалициите, регистрирали листи, както и независимите кандидати за общински съветници. Вдясно има кръгчета за отбелязване на преференция, които започват от 101, а в София (където се избират най-много съветници) достигат до 161. Списъците на самите общински листи ще са достъпни в коридорите пред изборните секции, както и онлайн в регистрите на общинските комисии и в сайтовете на политическите формации. /в.24 часа

Свързани новини

2 май ще бъде неучебен ден за учениците в община Банско

vesito

Община Благоевград поставя 2000 нови кофи за смет и 400 контейнера в града и малките населени места

vesito

С резитба на лозите отбелязаха Трифон Зарезан в село Полена

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.