БДЖ вдига цените на билетите

От днес са в сила нови, по-високи с 20%, цени на билетите за влаковете. От БДЖ обявиха поскъпването с повишените разходи за издръжка на дружеството през последните три години. Националният железопътен превозвач не е променял цените си от началото на 2012 година, с изключение на индексиране през 2020 г. с 1,8%, посочват от държавните железници. Актуализират се и цените за резервация на запазено седящо място и място за пътуване в спален и кушет вагон. Увеличение ще има и за абонаментните карти и картите „Класик” и „Младеж“. Те дават право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата.

Без промяна ще останат цените на картите „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ „ТПЛ“ и „Възрастен“, които са на символична цена от 1,00 лв. Превозът на деца до 7-годишна възраст ще се осъществява безплатно срещу предоставяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето и задължително издаване на билет с нулева стойност. При пътуване със спален вагон и ползване на отделно легло отпада необходимостта да се заплаща половината стойност на билета за пътуване на деца до 7 години. От БДЖ посочват, че за периода 2021 – 2023 г. разходите на дружеството са се увеличи с 23,2%. В това се включват увеличенията в основните разходи за гориво, електроенергия и трудови възнаграждения на служителите. По данни на Националния статистически институт индексът на инфлация за периода 2021 – 2023 г. е 31,9%. Това е причината националният железопътен превозвач да актуализира цените си спрямо повишените разходи.

Свързани новини

Кметът Първан Дангов след визитата в Брюксел: ТЕЦ „Бобов дол“ трябва да остане предприятие от енергийната система на България

vesito

Осъдиха Ходжа Йълдъз да върне на измамена жена 15 860 лева

vesito

/ Видео/ Синът на залятата с бензин жена сподели: Често съм чувал да се карат. Той беше казал, че ще я запали…

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.