Бащата на общински съветник и бивш зам. министър ще чистят снега от пътищата в Банско

Две фирми традиционно си поделиха зимното почистване в община Банско и във вторник подписаха договори с кмета Иван Кадев. Разделената на 2 обществена поръчка на общината бе спечелена от неизменните победители в последните години. Единият е „ЮСИ-65“ ООД, регистрирана в с. Филипово, която е на бащата на общинския съветник от ГЕРБ Кадри Туталъ – Юсеин Туталъ, втората фирма е софийската строителна „ПСТГруп“ ЕАД, в чието управление е Камен Кичев, бивш заместник-министър на транспорта в първия кабинет на Бойко Борисов и настоящ член на Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим” – Бургас.

„ЮСИ-65“ ще се грижи за зимното поддържане и снегопочистване на общинските пътища от с. Места за селата Гостун, Обидим, Филипово и с. Кремен, които сумарно са около 25 км, а „ПСТГРуп“ ще поеме поддържането и снегопочистването на пътя  от гр. Банско за местностите Шилигарника и Бъндеришка поляна, който е дълъг 9,5 км. Фирмата от с. Филипово ще трябва да изпълни заданието срещу 89 900 лв., при прогнозна цена от 100 000 лв., а столичното дружество – срещу 19 997,60 лв. без ДДС, което е само с 2,40 лв. под прогнозната цена за тази част от поръчката.

„ПСТГРуп“ бе единствен кандидат за чистене на сложния терен, но за селските пътища в общината документи подаде и друга фирма – с доста сходно име, като това на победителя, и също от с. Филипово. Оказа се, че собственикът на „Юсе Строй“ ЕООД е на друг собственик, различен от фамилията Туталъ – Мехмед Ходжа. Фирмата на Ходжа обаче бе отстранена от участие заради отказ на собственика да посочи личното си състояние, в което се включва информация дали е бил осъждан, има ли задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и др., както и за несъответстващи критерии за подбор.

Договорите и на двете фирми са за поддръжка на пътищата от 01.01.2022 г. до 31.12.2022 г., като за активни периоди за почистване община Банско е посочила в документацията времето от 01.01.2022 г. до 31.03.2022 г. и от 15.11.2022 г. до 31.12.2022 г. В контрактите е вписано задължение на фирмите да ремонтират пътищата, ако някой от снегорините им ги увреди.

Източник:вестник Струма

Свързани новини

/Видео/ Кандидатът за кмет на Благоевград инж.Румен Томов говори за проблемите в общината

vesito

Спират водоподаването на улица в с. Дебрен, община Гърмен

vesito

Поради авария: Спират водата на улица в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.