Румен Томов вкарва предложение в ОбС за застрояването на паркинга зад съда в Благоевград  

Общинският експертен съвет по устройство на територията даде зелена светлина на фамилия Ослекови да строят въпреки протестите на съседите

Общинският експертен съвет по устройство на територията  на община Благоевград дава зелена светлина на искането на фамилия Ослекови да застроят паркинга зад съда, но прехвърля отговорността за окончателно решение на казуса на общинските съветници. На сесията в края на април те ще трябва да решат дали да се съгласят, или да отхвърлят изменение на уличната регулация, от което зависи дали ще се строи, или не. Изменението на плана за улична регулация, одобрено от експертния съвет, предвижда намаляване на широчината на уличното платно от 5 м на 3,5 м и на тротоара от 2 м на 1,25 м, отпада уширението за паркиране и се измества оста на улицата. Ако това стане, ще се обособят два нови урегулирани поземлени имота и фамилия Ослекови ще могат да построят жилищна сграда с магазини.

За сагата с имота в централната зона на Благоевград зад съда вестник „Струма“ информира няколко пъти. Той е на наследниците на Георги Талев, брат на писателя Димитър Талев. Георги Талев го купува през 1935 г. и след смъртта му през 1955 г. е наследен от внуците му Георги Ослеков и Радка Ослекова. През 1980 г. баща им Нестор Ослеков продал 1/3 идеална част от него на дъщеря си Радка Златанова, която е майка на общинския съветник и шеф на Регионалното управление по образование Ивайло Златанов. На 18 октомври 1981 г. целият имот е отчужден за нуждите на държавата заради строежа на новата Съдебна палата.

Фамилия Ослекови завежда дело да си възстанови имота още през 1990 г. След 5 години  съдебна битка магистратите им върнаха 103 кв.м. От есента на 2018 г. Ослекови правят няколко  неуспешни опита пред Общинския експертен съвет по устройство на територията да получат разрешение за изменение на плана за регулация и най-сетне успяха да се придвижат крачка напред в намерението си да строят.

Припомняме, че през есента на 2018 г. съседите реагираха гневно, тъй като евентуален строеж би отнел част от паркинга и запушил свободно пространство в района, а председателите на Окръжен съд, Окръжна прокуратура и Районен съд – Благоевград тогава заявиха, че като заинтересовани лица не им е искано съгласие, но когато това стане, ще изразят категоричното си  несъгласие за евентуален строеж, тъй като не става просто въпрос за служебен паркинг, а за сграда с по-специален статут, която има план за евакуация.

Източник: Вестник Струма

 

Свързани новини

Вицесветовна шампионка по естетическа гимнастика e спортист на Кюстендил за 2023 г.

vesito

Пияни и дрогирани намаляват, катастрофи и убити стават повече

vesito

Времето днес, прогноза за събота, 30 март

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.