Банско грабна голямата награда на фестивала „Сурва“

Банскалии отидоха, показаха се и победиха! Така може да се определи в три думи участието на Банско на XXX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Представителната група от Банско, сурвакарските групи на село Стефаново и село Мещица и кукерската група от с. Вресово са големите победители – това обяви председателят на фестивалното жури проф. д-р Николай Ненов. Без излишна скромност може да се каже, че това стана ясно още с появата на банскалии на централния площад в Перник в първия фестивален ден.

Пролича от спонтанната реакция на цялата публика. Усети се от мощната енергия, която групата от Банско излъчваше, от възхищението от невероятните бабугерски костюми и красивите автентични носии, от преклонението пред традициите, показани чрез пълния с послания ритуал за изпращане на старата и посрещане на новата година. Участието на банскалии беше изпълнено с достойнство и гордост от наследените традиции, които те ревностно пазят, обогатяват ги и ги предават на поколенията не като разказ, а в живия живот. Банскалии отново показаха, че когато са единни, няма непостижими цели. Честито на Банско, честито на участниците във фестивала!

 

Свързани новини

Почина една от емблематичните футболни легенди на Благоевград

vesito

Заради липса на спешност! Председателският съвет на ОбС – Благоевград отхвърли искане на 14 съветници за извънредна сесия

vesito

Община Дупница почисти езерото

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.