Църква в Сатовча пази мощите на петима светци

Църквата „Света Неделя“ в село Сатовча, която е паметник на културата, ще отбележи тази година своята 180-годишнина. Храмът е построен през далечната 1844 година и дава вяра, надежда и упование на вярващите. В божия дом в Сатовча се съхраняват в специално мощохранилище светите мощи на света Екатерина, на света Петка, на свети Пантелеймон, на свети Теодор Стратилат и на Теодосий Велики, както и частица от светия кръст Господен.

Една от трите чудотворни икони в България на свети Стилиян се намира в храма. Светецът обикновено се изобразява с благославящ жест в иконите и държащ в лявата ръка пеленаче или малко дете. На чудотворната икона в Сатовча свети Стилиян държи не едно, а 14 пеленачета. „Защото при раждането на Исус Христос цар Ирод заповядва да убият 14 000 младенци. Сигурно поради това тук бебетата са 14. Тази чудотворна икона е посещавана от много хора в страната и пред нея преди години беше отслужен молебен за здравето на нашия известен футболист Стилиян Петров, който страдаше от коварно заболяване“, каза за „Телеграф“ отец Тодор./ Телеграф- Владимир Симеонов

Свързани новини

Шефът на „Биострой“ инж. Васил Бачев с призив: Не изхвърляйте клони, храсти и лозници в съдовете за смет!

vesito

Ансамбъл „Танец“ с концерти в Гоце Делчев и Белица

vesito

“Златни” и “Сребърни” юбиляри поканиха кмета на община Разлог инж. Красимир Герчев за символичен кум на своите сватби

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.