С проект за 10 млн. лв. Община Благоевград превръща кв. „Вароша“ в център за обществен живот, култура и изкуство

Община Благоевград кандидатства директно в Брюксел по проект за 10 000 000 лв. за превръщането на кв. „Вароша“ в център за обществен живот, култура и изкуство.

Чрез изграждането на многофункционален център “Varosha Innovation Nexus” (VIN) (Nexus Хъб) традиционни къщи в квартал „Вароша“ ще бъдат реставрирани, високотехнологично оборудвани и превърнати в жизнени, функционални пространства за подкрепа и развитие на млади таланти и предприемачи. Предвижда се да бъде създаден „Център за овластяване на младежи“, който ще предлага персонализирани програми, менторство за развитие на уменията на младите хора и подкрепа на безработни лица, търсещи преквалификация. Местните фирми директно ще имат възможност за достъп до ресурсите и за работа в мрежа.

Освен това ще бъде създадено отворено офис пространство, подходящо за стартъпи и малки бизнеси, място, където в динамична среда ще се обменят идеи. Оживяването на кв. „Вароша“ и превръщането му в културен център ще даде възможност Благоевград да бъде домакин на различни събития, фестивали и изложби. С реализирането на успешния модел центърът “Varosha Innovation Nexus” ще има възможност да генерира собствени приходи чрез публично-частни партньорства.  Инвестицията ще придаде нова културна идентичност на квартала като същевременно ще привлече хиляди посетители годишно, което ще стимулира местния туризъм.

С осъществяването на идеята Община Благоевград има за цел както да опази културното историческо наследство, така и да  подпомогне икономическото съживяване на града и да се справи с демографските проблеми, пред които е изправен областният център с емиграцията на образовани младежи след дипломирането им. Проектът ще бъде реализиран по програмата на Европейския съюз „Европейска инициатива за градско развитие  – иновативни дейности 2021-2027 г.“ (EUI). Чрез международно сътрудничество проектът ще прехвърли своя новаторски подход към три партньорски общини – община Мурсия (Испания), община Лариса (Гърция), община Сан Лучидо (Испания).

Няма налично описание на снимката.

Няма налично описание на снимката.

Свързани новини

Зловеща находка: Откриха труп в Благоевград

vesito

Съветниците от БСП подкрепиха с декларация Първан Дангов заради нападките на ГЕРБ

vesito

Ясен е новият ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.