Статистиката в Благоевград: Жените живеят със 7 години повече от мъжете

В Благоевградска област хората живеят с около 1 г. по-дълго от средните стойности за страната, но за пръв път от 2008 г. насам непрекъснато повишаващите се години и за двата пола през отчетения период 2018-2020 г. бележат спад с 6 месеца в сравнение с 2017-2019 г., показват данните на националната статистика. Според изготвената от регионалния шеф на статистиката Емилия Илиева справка средната продължителност на живот за населението на област Благоевград в наблюдавания период е 75.5 г., което е с 9 месеца повече от средните за страната 74 г. и 6 м., съобщава струма.бг.

За последните 12 г. най-малко жителите на Благоевградска област са живели през 2008-2010 г. – 73 г. и половина.

Различните равнища на смъртност при мъжете и жените определят и различната средна продължителност на живота. Средната продължителност на живота при мъжете е 72.1 г., докато при жените е със 7.1 години по-висока – 79.2 г. Както при жените, така и при мъжете равнището на показателя за област Благоевград е по-високо от регистрираното средно за страната с 1 година.

Най-голяма е била разликата в средната продължителност на живот по пол в периода 2007-2009 г. и 2008-2010 г. – 7.4 години, а най-малка в периода 2011-2013 г. – 6.6 г. в полза на жените.

За периода 2018-2020 г. средната продължителност на живот е най-висока в област Кърджали – 76.7 г., а най-ниска в област Видин – 71.8 г. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Кюстендил (8.8 г.), а най-малка – в област Кърджали (6 г.).

Националният статистически институт/НСИ/ отбелязва днес професионалния си празник – Денят на българската статистика. На тази дата през 1880 г. е създадено Статистическо-организационно отделение към Министерството на финансите, с което се поставя началото на статистическата институция в България.

Потребността от статистически данни е доказана от вековната история. Резултатите от статистическите изследвания се представят в публикации, които съдържат статистически таблици и редове. Зад тази статистическа информация остава скрит трудът на хиляди служители, ангажирани с методологията на изследванията, със събирането, обработката и разпространението на статистическата информация.

Денят на българската статистика е признание за приноса на статистическата наука. Усилията на Националният статистически институт са насочени към популяризиране важността на статистиката за широката научна общност, бизнеса и потребителите на официални статистически данни, медиите, работодатели, студенти и на обществеността.

Свързани новини

9-годишно момче от Симитли задигна велосипед

vesito

Контейнери за събиране на зелени отпадъци поставиха в община Гоце Делчев

vesito

Община Гоце Делчев достави първия от общо три нови автомобила за сметосъбиране и сметоизвозване

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.