Кметът Методи Байкушев: Община Благоевград е в сериозна ликвидна криза

Кметът на Благоевград Методи Байкушев, екипът му и служителите в Общинска администрация са започнали активна работа за стабилизиране на общината, заради съществуващите огромни финансови проблеми. Пред медиите градоначалникът съобщи, че Община Благоевград има около 20 млн. лв. задлъжнялост, предаде „Фокус“.

„За да получим пари от програмите на Европейския съюз, първо ние трябва да направим разплащане. Имаме много сериозна ликвидна криза в момента, защото нямаме пари. Вариантът ни беше да вземем безлихвен заем от Министерството на финансите, за да се справим с тази ликвидност. Такъв безлихвен заем е взиман и миналата година. От него са останали 707 хил. лв. Около 3 млн. лв. пък ни трябват ако загубим делото за басейна в Еленово“, каза още Байкушев, който на последното заседание на Общински съвет Благоевград представи подробен доклад за финансовите проблеми на Община Благоевград.

По време на пресконференцията бяха коментирани и проблемите във връзка с проектите на Община Благоевград като стана ясно, че чрез заема ще се търси решение за справяне с тях. Става дума за проектите, свързани с изграждането на улица „Промишлена“, обновяване на сградата на Камерна опера и Народно читалище „Никола Вапцаров“ и укрепване на свлачището по пътя за местността Бодрост. Коментирана бе и ситуацията с анаеробната система в Благоевград, като бе припомнено, че договорът за нейното изграждане е подписан преди 5 години. ОПОС изтича на 15 декември, поради което, каквото бъде изпълнено и разплатено до 29 декември – само то ще бъде разплатено на Община Благоевград от програмата.

„Строителят ме уверява, че до 15 декември ще успее да завърши работата по анаеробната инсталация. В момента сме в рискова ситуация ако обектът не завърши в срок и не постигнем показателите“, уточни Байкушев. Стана ясно също, че цялата анаеробна инсталация струва 41 млн. лв. Към момента за разплащане остават 14 млн. лв. По думите на Байкушев утре в София предстои да се проведе голяма среща с ръководството на Оперативната програма, представители на Община Благоевград и на фирмата изпълнител на обекта, за да бъде уточнен процеса, за да може проектът да завърши в срок и да бъде разплатен в по-голямата му част.

Методи Байкушев обяви, че вече са предприети редица мерки за финансовото стабилизиране на общината, като една от тях касае обединяване на общинските дружества. Така към ОП „Чистота“ се вливат ОП „Озеленяване“ и ОП „Стройремонт“. Те ще функционират с единно ръководство и с единна организация на работа. Служителите и на трите дружества са показали, че отлично работят заедно и това се е видяло в изминалите почивни дни, когато те са действали на терен, заради усложнената метеорологична обстановка. Кметът уточни, че съкращения на служители са възможни, но не на всяка цена. В момента се прави обстоен анализ на новата структура, след което ще бъде взето решение – трябва ли да има намаляване на работещи.

Свързани новини

С нови камери Община Благоевград модернизира и разширява зоните за видеонаблюдение

vesito

Церемония по награждаване “Спортист на годината” 2023 в Разлог

vesito

Ректорът на ЮЗУ категоричен: Фалшиви дипломи и нелигитимни изпити няма

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.