Първият медицински хеликоптер не става за планинско спасяване

Първият медицински хеликоптер, който България получи през миналата седмица, няма да може да се използва за планинско спасяване заради липсата на лебедка, но следващите ще бъдат снабдени с такава. Това каза пред бТВ Димчо Добрев, който е шеф на държавното дружество „България Хели Мед Сървиз“. Компанията беше създадена, за да оперира медицинските хеликоптери, които България купи с пари на ЕС. Димчо Добрев обясни че планинското спасяване към момента не влиза в системата за спешна медицинска помощ – HEMS. С промяна на европейския регламент от месец май тази година част от планинската дейност и спасителните операции ще могат да се изпълняват в системата HEMS.

„България Хели Мед Сървиз“ има готовност за изпълнение на тези операции“, каза Добрев. Медицинският хеликоптер щe позволява реакция в рамките на един час за оказване на помощ на нуждаещите се и транспортирането им до болница. Хеликоптерите с лебедки трябва да пристигнат в България през лятото.

„Случаите, в които ще бъде вдиган хеликоптерът, ще бъдат определени съгласно медицинските стандарти за спешна помощ. След като те вземат решение по съответния протокол, протича информацията до оператора „България Хели Мед Сървиз“, който вдига хеликоптера, транспортира медицинския екип на място, оказва се помощ на пациента, той се натоварва, транспортира се в болница и хеликоптерът се връща в базата“, обясни Добрев.

„Преди пристигането на втория и третия хеликоптер, които ще имат лебедка, ще има общо шест оператора (пилота), които ще преминат обучение за работа с лебедка. Това е специализиран вид подготовка. След това ще може да се оказва помощ по въздуха с пускането на лебедка със спасител или вдигането на пострадал от мястото на събитието“, каза Добрев. България очаква до края на 2026 г. да бъдат доставени всички 8 медицински хеликоптера, купени от италианската компания “Леонардо“. /Mediapool.bg

Свързани новини

Българин преплува три реки край Ню Йорк за 8 часа

vesito

Евроинс стартира национален студентски конкурс под надслов „Евроинс- школа за таланти“
Конкурсът е по повод 25-та годишнина от основаването на дружеството

vesito

130 км/ч максимална скорост по магистралите в целия ЕС?

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.