Процедурата за застрояването в района на парк „Бачиново“ навлезе в решителна фаза

Изливането на бетон върху 18 858 кв.м от благоевградския парк Бачиново опря до 400 лева такса, която инвеститорът „Универсал Строй Консулт“ ООД трябва да внесе в брой на касата на РИОСВ – Благоевград, чрез ПОС терминал или по сметката на екоинспекцията, и веднага да уведоми институцията как е направил превода, след което РИОСВ незабавно ще започне изготвяне на оценка за съвместимостта на застрояването с предметите и целите на опазване на защитени зони.

Това е съдържанието на официалното писмо, изпратено на представителя на инвеститора Чавдар Узунов от директора на РИОСВ Ангел Георгиев в края на август. То е пуснато, след като екоинспекторите проучили, че визираната територия в единствения парк на Благоевград не попада в границите на защитени територии и в „Натура 2000”, тоест няма никакви екопречки застрояването на Бачиново да бъде реализирано.

От искането на „Универсал Строй Консулт“ ООД за преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка, депозирано в РИОСВ – Благоевград на 31 август, изскачат някои доста любопитни подробности от скандалния проект, които до момента не бяха известни.

Оказва се, че фирмата извършител смята да извърши строителството до 5 г. след одобряване на плана и че ще инвестира собствени средства, без да ползва банкови кредити.

Първият етап ще е заравняване на огромния терен, в който в момента има едноетажна постройка – кафене, тенис кортове, открит басейн, асфалтови алеи и озеленени площи.

Имотът ще е на 2 зони и предвижда 2 входа, за да се ограничи достъпът на външни хора, които ще могат да влизат само в зоната за спорт. Улиците към двата входа ще са двупосочни, с ширина от 5 метра.

В бъдещия луксозен комплекс курортните сгради за обитаване ще заемат 12,31% от цялата територия. В групата е включен хотел върху 300 кв.м площ, спортен център от 105 кв.м, сгради за спорт и отдих и закрит плувен комплекс върху 354 кв.м. 4-те тенис игрища ще са върху 2592 кв.м и около тях няма да имат трибуни, защото не се предвиждат за спортни цели.

Общо в комплекса ще има 11 сгради с разгъната застроена площ от 6835,3 кв.м. Най-висок ще е покритият комплекс със СПА център – 10 метра, с обща разгъната площ от 1062 кв.м. Сградата за спортен център ще е малко по-ниска и ще е върху 500 кв.м разгъната застроена площ.

Зелените площи в комплекса ще заемат половината територия – малко над 9400 кв.м. За паркинг са предвидени 755 кв.м, за алеи – 992 кв.м, отделени са и 2008 кв.м за площ за автомобилно вътрешноквартално обслужване.

В зоната освен закрит ще има и открит плувен басейн.

В проекта е фиксиран „общ брой на обитателите в комплекса – 212 души“, което вероятно е ориентировъчна цифра за новодомците, които ще си купят апартаменти в жилищната част, макар че в плана липсват подробности колко ще са жилищните сгради, всичките ли ще са 3-етажни, тъй като в района максималната височина на застрояване е 10 метра, и по какъв начин ще е устройството на затворения им жилищен комплекс.

Инвеститорът е посочил, че не е разглеждал други алтернативи за построяване на комплекса, защото не разполага с други подходящи терени освен този в парк Бачиново.

Собствените проучвания на „Универсал Строй Консулт“ ООД сочат, че имотът му в парка попада във 2-и и 3-и пояс на охранителната зона около водоизточника за питейно водоснабдяване на благоевградчани „Баража“, което е посочено като мотив строителството да му бъде разрешено, тъй като забраната касае само 1-ва зона.

Имотът освен това е на 200 м по въздух от жилищните сгради, които се намират от другата страна на река Благоевградска Бистрица, което според инвеститорите е достатъчно далеч, за да не създават дискомфорт на жителите на Плаж махала по време на строителните дейности.

От вчера информацията за инвестиционното намерение на „Универсал Строй Консулт“ ООД е достъпна чрез Публичния регистър с данни за извършване на процедурите по ОВОС на електронния адрес http://registers.moew.government.bg/eo/lot/33941, както и в РИОСВ – Благоевград.

Това е последната аларма към Общинската администрация и Общинския съвет в Благоевград, които единствено могат да спрат застрояването на парк Бачиново. На 29 януари 2013 г. същият този проект по най-категоричен начин беше отхвърлен от предишния състав на Общинския съвет, а сред благоевградчани от години тлее сериозно напрежение във връзка с плановете на бизнесмените Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов да посегнат на зелените дробове на областния център.

Проблемът е Общият устройствен план на Благоевград, приет на 28 февруари 2011 г., който дава възможност за развитие на зоните за отдих и туризъм в местностите Картала, Добро поле, Бачиново, Бодрост и Септемврийче. На 22 юни 2011 г. бившият кмет Костадин Паскалев издава заповед, с която разрешава изработването на Подробен устройствен план, защото 18-те декара се намирали в курортна зона. Но през октомври 2011 г. БСП губи местните избори, а бизнес начинанието – високите си покровители, и на 29 януари 2013 г. Общинският експертен съвет по устройство на територията отказва да задвижи процедура за одобрение на подробния устройствен план. Официалните причини са липсата на становище от тогавашната Регионална здравна инспекция /днес РИОКОЗ/, несъответствие между проекта и извадената междувременно преценка на РИОСВ за отпадане на ОВОС; липсата на заснемане на зелените площи и дълготрайна растителност и отрязване на възможността за автомобилен достъп до бейзболното игрище, което е общинска собственост.

Предишният кмет Атанас Камбитов бе категоричен, че такъв ПУП няма да се прави и в парка такъв комплекс няма да има. С идването на власт на подкрепения от БСП кмет Румен Томов обаче се върна и апетитът на „Универсал Строй Консулт“ към Бачиново.

Преди няколко месеца групата на ГЕРБ поиска председателят на Общинския съвет Андон Тодоров официално да попита кмета Томов каква точно ще е съдбата на парка. На 29 май, по време на редовното заседание на местния парламент, съветниците поискаха преразглеждане на Общия устройствен план с цел опазване на парковете и зелените зони за отдих, а колегите им от “Заедно за Благоевград” издействаха налагане на пълна забрана на строителството в зелените зони и зоните за отдих и спорт до изработването на нов Общ устройствен план, и задължиха градоначалника в двумесечен срок да им представи пълен списък със “зелените” имоти, в които досегашният Общ устройствен план разрешаваше строителство. До момента такъв списък не е представен.

„Универсал Строй Консулт“ обжалва решението на ОбС за мораториум в Административен съд, където загуби делото, но обжалва във ВАС. Активните му целенасочени действия по институциите на МОСВ от последните дни предполагат, че фирмата очаква да спечели делото и не иска да губи никакво време.

Източник: В.“Струма“

Свързани новини

Разследват контрабанда на около 110 килограма канабис през ГКПП Кулата  

vesito

Сензационен обрат с делото срещу Митьо Очите и свирепата му банда

vesito

„Рено Канго“ пламна в „Струмско“

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.