Председателят на ОбС Андон Тодоров с важен ход срещу застрояването край “Бачиново“, настоява РИОСВ да прекрати процедурата по искането

Председателят на Общинския съвет в Благоевград Андон Тодоров вчера с официално писмо уведоми Регионалната инспекция по околната среда и водите, че има решение на ОбС по казуса със застрояването на парк Бачиново и по тази причина екоинспекцията трябва да спре започнатата процедура по инвестиционното намерение на „Универсал Строй Консулт“ ООД да вдигне върху 18 858 кв.м от парка мегакомплекс.

Във вчерашния си брой в. „Струма“ подробно описа плановете на инвеститора за застрояване на терена и решението на РИОСВ да започне изготвяне на оценка за съвместимостта на застрояването с предметите и целите на опазване на защитени зони в момента, когато „Универсал Строй Консулт“ внесат по сметката на инспекцията такса от 400лв. със спешния порядък, в който се придвижват документите на инвеститора в държавните институции- „Универсал Строй Консулт“ ООД за половин месец стигна до фаза преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка.

Въз основа на материала юристите на ОбС са изготвили и писмото, защото задължението на РИОСВ е да огласява инвестиционните намерения на страницата си, но не и да ги праща на заинтересованите институции.

В писмото А.Тодоров уведомява директора на РИОСВ Ангел Георгиев, че с решение 167 от заседанието на ОбС от 29 май 2020г. бе наложен мораториум върху процедурите за промяна предназначението на имотите, ползващи се като зелени площи, паркови алеи, както и да не бъдат внасяни предложения за изменение на ОУП и приемане на ПУП за такива имоти до срока на ревизията на ОУП от Общинския съвет.

„С оглед на гореизложеното, считам че всякакви предприети процедури в тази зона следва да бъдат прекратени“, пише ОбС председателят.

Към острото писмо са приложени 3 последователни статии на в. „Струма“ по скандалния проект за бетониране на парк Бачиново и решението на ОбС за мораториума, което веднъж бе потвърдено като законосъобразно от Административен съд- Благоевград , но в момента „Универсал Строй Консулт“ го обжалва във ВКС.

Припомняме, че плановете на инвеститора са да вдигнат на терена до река Благоевградска Бистрица 11 сгради, част от които жилищни, 2 басейна, 4 тенис корта и др.

Източник: в. Струма

 

Свързани новини

Падна джакпот : Благоевград си има милионер

vesito

Методи Байкушев ще поиска предсрочно пускане на движението по моста за село Покровник

vesito

Свещеник стана“ будител на годината“ в Санданско

vesito

1 коментар

13 03.09.2020 21:02 at 21:02

Браво Дончо

0

0
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.