Обръщение на кмета на община Благоевград Илко Стоянов

Преди две години, на 14 юли 2021 г., положих клетва и встъпих в длъжност като кмет на община Благоевград. Това бяха две години, които извървяхме заедно и то в нелеки времена. Още по време на предизборната си кампания представих програма за развитие на Благоевград, която включваше няколко стратегически проектa за развитието на общината. Много пъти казвах, че в първите две години само ще посеем семената, но ще им трябва време да израснат. Така се случват реалните неща в живота. Обещах, че ще бъда почтен и че ще поставим заедно новото начало за развитие на Благоевград. Това бяха основните линии, които следвах.
Падна ми се да управлявам по време на кризи. Излизайки от ковид кризата никой от нас не си представяше, че ще ни се случат още кризи – икономическа, финансова и политическа. Но пък такива тежки времена създават и възможности. В тези две години на застой в цяла България, Благоевград успя да стабилизира финансовото си положение и да създаде проектна готовност за своето бъдещо развитие. Тези тежки времена ни дадоха и още възможности – да разговаряме помежду си, да си помагаме, да се учим един от друг. Беше време, в което се състезавахме със самото време! Беше време, в което трябва да си готов за всичко, но хем да внимаваш да не избързаш, хем да внимаваш да не изостанеш. Беше време за решения!
След толкова години натрупани усещания сред жителите на Благоевград – за корупция, за арогантност, за безхаберие и упадък, най-важното нещо се състои в това самите хора да повярват, че Благоевград има бъдеще. Не знам доколко съм успял да вдъхна тази вяра, но съм убеден, че без нея няма как да вървим напред! Естествено, че съм допуснал и грешки, и няма как да е иначе, когато човек работи. Но нито една от тях не е била умишлена, нито една от тях не е била насочена срещу интересите на жителите на общината. Вървях по пътя, по който обещах, спъваха ме, падах, ставах, уморявах се и накрая се зареждах от самите хора, от срещите с тях, от разговорите с тях.
В цялата тази динамика от събития, самият аз успях да осъзная, че най-важното за една община са хората! Да си кмет е привилегия, но да си кмет е и отговорност! Кметът не е свръхчовек и не бива дори да си помисля, че е нещо повече от всеки жител на общината. Така постепенно стигнах и до мотото, което ще ме води на предстоящите избори: “Благоевград е на хората!”
Ще бъда издигнат от Инициативен комитет като независим кандидат за кмет. Ще водя разговори с хора, с партии, с неправителствени и съсловни организации. Основната цел на тези разговори няма да бъде математическата ми подкрепа за кмет. Основната цел ще бъде да покажа как кметът трябва да защитава общия интерес, който свързва всички нас, а именно: развитието на Благоевград. Моята философия е, че хората сме различни и така трябва да бъде, но съм убеден, че всеки един от нас носи позитивното в себе си. Успеем ли да го открием, можем да постигнем всяка цел, която си поставим. Заедно!
Защото:
Благоевград не е на кмета,
Благоевград не е на държавата,
БЛАГОЕВГРАД Е НА ХОРАТА!

Свързани новини

ЗПГ Климент Тимирязев-първата одобрена гимназия в страната, която ще се превърне в Център за високи постижения в професионалното образование и обучение

vesito

Заради липса на спешност! Председателският съвет на ОбС – Благоевград отхвърли искане на 14 съветници за извънредна сесия

vesito

“Ние помним героите на Разлог”

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.