Летният туристически сезон пред провал

За масови откази от ранни записвания за предстоящия туристически сезон съобщават хотелиери в Слънчев бряг. Утре представителите на Съюза на частните собственици в комплекса ще се срещнат с министъра на туризма Николина Ангелкова, за да обсъдят проблемите в туризма, свързани с разпространението на Covid-19 и да поискат съдействие от държавата.

Първият чартърен полет с израелски туристи, който беше планиран за началото на април, се отлага с един месец. Причината  – мерките за безопасност заради разпространението на новия коронавирус, въведени от израелското правителство.

Вероятно няма да се стигне до нулева година, но засега са спрени всякакви резервации и записвания за летния туристически сезон, каза почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов:

„Следи се какво ще случи с развитието на коронавируса и вече ще се вземе решение дали през май ще започне сезонът, или ще има отново отлагане. Всеки израелец, който в момента излезе от Израел в чужбина, при завръщането си задължително влиза в двуседмичен домашен изолатор. Това е наистина задължително, подсъдимо е, ако не се спазва и е много трудно някой да отиде за три или четири дена на почивка, знаейки че после, като се върне, няма да има право да излиза от своето жилище.

Няма нови резервации, защото има страх какво става с коронавируса, от това, че не искат, като се връщат, да бъда затворници. Това много пречи на новите резервации.

Туроператорът, когато няма туристи, той не може да влияе на пазара, той просто няма резервации, няма туристи.

Много от авиокомпаниите вече прекратяват, извозват се последните пътници  и си ги прибират  – кой откъдето е дошъл. Обявяват, че след като приключат тази процедура, ще спрат да изпълняват външни линии“, обясни пред БНР Мандов за първите много тревожни сигнали за предстоящия летен сезон.

По информация на туроператори най-голяма е психозата на немския пазар – повечето туристи с ранни записвания си искат депозитите. Много правителства предупреждават за ограничаване на пътуванията в чужбина. В бранша има голямо напрежение заради рязко намалелите записвания за сезона, каза хотелиерът и заместник-председател на Съюза на частните собственици в Слънчев бряг Веселин Налбантов:

„В момента имаме канселиране на много записвания. Това е обяснимо-хората се страхуват, в цял свят хората се страхуват. Въпросът е друг.

Ние ще поискаме една спешна среща с правителството, респ. с нашето министерство, за да помолим (за съдействие – бел. Ред.)  – защото всички колеги са в паника. Това ще се отрази неминуемо, защото ние вече от ранните записвания сме усвоили част от парите и сме платили ДДС-то. Сега при връщането ние оставаме в една много патова ситуация“.

Свързани новини

Сърбия отвори ски курортите си

vesito

Киселото мляко лекува възпаления при COVID-19

vesito

От днес: Много ученици се завръщат в класните стаи

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.