Летният туристически сезон пред провал заради…

Летният сезон е пред провал. За това предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината – задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи, съобщава БНР Бургас. Работодателите по Южното Черноморие чакат над 5-6 хиляди работници от Узбекистан. За трета поредна година се търсят работници от азиатската държава, защото те имат професионална подготовка и говорят руски, което улеснява комуникацията с тях.

Тази година има 30% завишено търсене на работна ръка от Узбекистан. До момента обаче обработените документи с одобрените визи са много малко. Причината – въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни извън ЕС, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от 3 месеца. От седмица обработването на документите и издаване на визи в посолството ни в Узбекистан и в други държави извън ЕС са спрени, потвърди адвокат Пламен Дотов. В Агенцията по заетостта и Дирекция „Миграция“ процесът е дълъг и има забава. Тази година има особено завишаване на желаещите да работят в България, уточнява той. На туристическия пазар в Бургас навлизат вече и работници от Турция и Киргизстан, допълва Дотов.

Работниците от Узбекистан са много съвестни, много работливи, коментира той пред БНР. „Бариерата с езика почти я няма – те са основно рускоговорящи, поназнайват и турски език.“ Заради забавянето Пламен Дотов вижда предпоставки за „абсолютен провал“ на началото на сезона и определя положението като „много критично“. Кризата с кадрите за туристическия сезон е много голяма, твърди и хотелиерът Веселин Налбантов, който очаква работници от Бангладеш и Киргизстан.

„Просто няма хора. Имаме много нужда от работници. Аз съм заявил 8 от Бангладеш, 20 от Киргизия.“, казва Веселин Налбантов. На фона на заплахата за провал на сезона Налбантов отправя упреци към „тази мижава администрация в България, бюрокрация“ и призовава министъра на туризма Евтим Милошев моментално „да хване бика за рогата“. За да се реши проблемът с осигуряването на работници от трети страни извън ЕС според адвокат Пламен Дотов следва да се предприемат спешно мерки „всичко да стане в електронен вид и да бъде в една база, където всички да виждат какво се случва“. Забавянето е от 3 месеца нагоре, когато документите тръгнат към Дирекция „Миграция“, изтъква той. Ако досега си мислихме, че само зимата може да ни изненада, то е защото не подозираме какви изненади може да ни поднесе летният сезон.

Свързани новини

Въпреки споразумението: Пътните блокади на енергетиците продължават

vesito

Военен експерт огласи какво се кани да прави Украйна с ракетите C-300, които ще пратим

vesito

Румен Томов вкарва предложение в ОбС за застрояването на паркинга зад съда в Благоевград  

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.