Благоевград отбеляза 173 години от рождението на Георги Измирлиев

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 173 години от рождението на Георги Измирлиев. В знак на почит пред живота и делото на видния революционер пред бюст паметника на Македончето глава сведоха заместник-кметът по култура спорт и туризъм на Община Благоевград Станислав Кимчев, областният управител Мария Димова, председателят на ОбС Радослав Тасков, представители на учебни заведения, културни институции, общественици и граждани. Ритуалът започна с химна на Република България в изпълнение на Биг Бенд – Благоевград, след което ученици от V СУ „Георги Измирлиев“ припомниха факти от живота на героя.
В церемонията участие взеха и РК към Национално дружество „Традиция“.
Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в град Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици. Георги Измирлиев участва в подготовката на Априлското въстание. В разгара на организацията е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

Свързани новини

Скандал гръмна след пожара! Шефката на ТЕЛК-1 в Благоевград д-р Елена Дюлгерова живяла незаконно в дома в кв. „Струмско“

vesito

Почина шефът на Следствието в Благоевград Димитър Драганчев

vesito

/Видео/ Махат таблетите в ОбС- Благоевград, съветниците гласуват с пръстов отпечатък като в Народното събрание

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.