Кметът Първан Дангов: Аз съм последователен в действията си, „Кюстендилска вода“ влиза да оперира в Дупница и кандидатстваме за европейско финансиране

Очакванията са ми да вземем прагматични решения, които да са извън политически страсти и местен шовинизъм или патриотизъм. Аз нямам проблем да говоря в Кюстендил за интересите на община Дупница от прагматично ниво. Аз нямам проблем с областния управител, с политическите сили, които са представени от политическите партии, нямам проблем и нямам комплекс Дупница – Кюстендил. Това обяви в Кюстендил кметът на Дупница д-р Първан Дангов, преди заседанието на Асоциацията по ВиК. Като пета точка от дневния ред бе предложено за гласуване „Приемане на решение за стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и съоръженията и предаването на ВиК услуги от страна на ВиК „Кюстендилска вода“ ЕООД на територията на Община Дупница да започне от 1 април“.
„Никой не бива да си присвоява водата, нито въздуха. Това, че ние в Дупница сме особени, като характери и си присвояваме природните богатства, според мен е наш проблем.
Аз ще Ви дам само един пример – в Самоков водата е 3.60 лв. за кубик и там върви по същия начин, както и в Дупница – от планината. Със сигурност самоковци не казват, че плащат водата на софиянци. Ако някой мисли, че ние в Дупница ще даваме вода и ще формираме печалба на „Кюстендилска вода“, с която да се финансира водопроводната мрежа, да речем в Шишковци, Горановци или Трекляно, дълбоко се лъже“, коментира още кметът на Дупница, който посочи, че мисленето на някои дупнишки политици в най-новата история, е мислене от миналия век дълбоко вкоренено като синдром. Очакванията на градоначалника на Дупница са Асоциацията по ВиК да стартира ефективно. Той обяви, че е последователен в действията си, а именно – „Кюстендилска вода“ влиза да оперира на територията на Дупница, кандидатстват за европейско финансиране и спазват правилата на Европа.
Първан Дангов даде пример и с Брюксел, където водата се пести и струва много пари.
„Ако някой мисли, че е европейска практика да си остави чешмата незазимена, защото има опасност да замръзне и затова трябва да плаща някой друг, дълбоко се лъже. В Брюксел водата е скъпа, защото е недостатъчна като количество, а ние живеем в едно от най-хубавите кътчета на земята и затова си позволяваме да я разпиляваме“, категоричен бе кметът на Дупница.
Градоначалникът припомни и думи на Симеон Сакскобургготски:
„Преди 17 години в тази зала /в Областна администрация/ той каза, че на българина трябва да се смени чипа. Мисленето е важно да не бъде затворено в една кутия и щамповано от четири страни.
В Дупница сме особени с това, че си формираме сами кампании. В момента върви кампания за събиране на подписи от една политическа партия и тя е свързана с излизане от ВиК Асоциацията. Ако някой ме пита защо, ще кажа, че предизборната кампания вече е стартирала и тя е стартирала в Дупница“, категоричен бе Дангов. По отношение на цената, която ще плащат дупничани в размер на 3.71 лв./кубик, Първан Дангов посочи, че тя даже е ниска.
„Водата в Добрич струва 7.20 лв. Актуалните цени са правени от експерти, финансирани от ЕС и с европейски пари, които казват че реалната цена на водата в България трябва да бъде между 8-12 лв., за да се научим ние да пестим, а не да си играем на излизаме и влизаме от Кюстендилска вода“, обобщи още градоначалникът.

Свързани новини

Със символична церемония „първа копка“ започна изпълнението на първи етап от рехабилитацията на пътя от с. Струмешница до с. Гега

vesito

Анаеробната инсталация край Благоевград вече има Акт 16, предстои избор на оператор

vesito

Ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“ вземаха решения за бъдещето на Кюстендил рамо до рамо с кмета Огнян Атанасов

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.