Кметът Първан Дангов: Аз съм последователен в действията си, „Кюстендилска вода“ влиза да оперира в Дупница и кандидатстваме за европейско финансиране

Очакванията са ми да вземем прагматични решения, които да са извън политически страсти и местен шовинизъм или патриотизъм. Аз нямам проблем да говоря в Кюстендил за интересите на община Дупница от прагматично ниво. Аз нямам проблем с областния управител, с политическите сили, които са представени от политическите партии, нямам проблем и нямам комплекс Дупница – Кюстендил. Това обяви в Кюстендил кметът на Дупница д-р Първан Дангов, преди заседанието на Асоциацията по ВиК. Като пета точка от дневния ред бе предложено за гласуване „Приемане на решение за стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и съоръженията и предаването на ВиК услуги от страна на ВиК „Кюстендилска вода“ ЕООД на територията на Община Дупница да започне от 1 април“.
„Никой не бива да си присвоява водата, нито въздуха. Това, че ние в Дупница сме особени, като характери и си присвояваме природните богатства, според мен е наш проблем.
Аз ще Ви дам само един пример – в Самоков водата е 3.60 лв. за кубик и там върви по същия начин, както и в Дупница – от планината. Със сигурност самоковци не казват, че плащат водата на софиянци. Ако някой мисли, че ние в Дупница ще даваме вода и ще формираме печалба на „Кюстендилска вода“, с която да се финансира водопроводната мрежа, да речем в Шишковци, Горановци или Трекляно, дълбоко се лъже“, коментира още кметът на Дупница, който посочи, че мисленето на някои дупнишки политици в най-новата история, е мислене от миналия век дълбоко вкоренено като синдром. Очакванията на градоначалника на Дупница са Асоциацията по ВиК да стартира ефективно. Той обяви, че е последователен в действията си, а именно – „Кюстендилска вода“ влиза да оперира на територията на Дупница, кандидатстват за европейско финансиране и спазват правилата на Европа.
Първан Дангов даде пример и с Брюксел, където водата се пести и струва много пари.
„Ако някой мисли, че е европейска практика да си остави чешмата незазимена, защото има опасност да замръзне и затова трябва да плаща някой друг, дълбоко се лъже. В Брюксел водата е скъпа, защото е недостатъчна като количество, а ние живеем в едно от най-хубавите кътчета на земята и затова си позволяваме да я разпиляваме“, категоричен бе кметът на Дупница.
Градоначалникът припомни и думи на Симеон Сакскобургготски:
„Преди 17 години в тази зала /в Областна администрация/ той каза, че на българина трябва да се смени чипа. Мисленето е важно да не бъде затворено в една кутия и щамповано от четири страни.
В Дупница сме особени с това, че си формираме сами кампании. В момента върви кампания за събиране на подписи от една политическа партия и тя е свързана с излизане от ВиК Асоциацията. Ако някой ме пита защо, ще кажа, че предизборната кампания вече е стартирала и тя е стартирала в Дупница“, категоричен бе Дангов. По отношение на цената, която ще плащат дупничани в размер на 3.71 лв./кубик, Първан Дангов посочи, че тя даже е ниска.
„Водата в Добрич струва 7.20 лв. Актуалните цени са правени от експерти, финансирани от ЕС и с европейски пари, които казват че реалната цена на водата в България трябва да бъде между 8-12 лв., за да се научим ние да пестим, а не да си играем на излизаме и влизаме от Кюстендилска вода“, обобщи още градоначалникът.

Свързани новини

Методи Байкушев: Гласувах за по-добро бъдеще на децата ни, за спокоен и осмислен живот на възрастните хора, за работа и достойно заплащане

vesito

Днес Благоевград отбелязва празника на града

vesito

Кюстендил посреща над 1500 участници от маскарадни групи в Първия национален маскараден фестивал „Джамала“ 2024 г.

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.