Кметът Димитър Бръчков, член на УС на НСОРБ, изрази категорична позиция срещу окрупняването във ВиК сектора

Това становище беше аргументирано на работна среща, в която участва и кметът Димитър Бръчков, между ръководството на НСОРБ и министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков с акцент: основните възражения на общините по проектозакона за ВиК.
НСОРБ категорично защитава тезата, че окрупняването противоречи на конституционния принцип за неприкосновеност на собствеността, в т.ч. общинската.
Част от водопроводните и канализационни мрежи са общинска собственост и са предоставени за експлоатация на ВиК операторите. 14 са общинските водни дружества от общо 265 общини в страната сред тях е и община Петрич.
Кметовете настояват новият нормативен акт да отчете различната собственост на мрежата и да се съобрази с правата на собствениците и интересите на гражданите. Законът отрежда на местната власт фиктивна роля в процеса на управление на ВиК системите, което е неприемливо за общинските ръководства.
Законовите текстове отнемат самостоятелността на Общините и Общинските съвети при вземането на решения за управлението на общинска собственост, не им дават никаква възможност да влияят в управлението на ВиК операторите, включително върху цената на водата, която ще бъде държавно регулирана.
Консолидирането в сектора на ВиК е политически предпоставено, затова въпреки множеството примери, които бяха представени от страна на кметовете в рамките на срещата, и основателните мотиви за острата необходимост от коренна промяна в управлението на водните дружества, на този етап промяна в концепцията на Закона не е възможна, стана ясно по време на срещата с регионалния министър.
Министър Цеков прие с разбиране основателните възражения по законопроекта на кметовете на общини.
НСОРБ ще внесе конкретни предложения за поправки в текстовете, които да:
• дадат реални правомощия на общините в управлението на водните дружества;
• гарантират прозрачност на управлението на ВиК операторите и строг контрол за разходването на публичните ресурси;
• обезпечат отговорно управление и ефективно планиране и осъществяване на инвестиции в мрежата от страна на операторите.

Свързани новини

Работна среща за зимния сезон в Разлог

vesito

След аутопсията: 71-годишният Атанас от Логодаж починал от задавяне

vesito

Ужасно! Мъж от Благоевград е починал два дни след ваксинация

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.