Голям батак! Кой го прави!? Томов върна за преразглеждане решението на ОбС за изграждането на паркинг в района, отреден за нова църква при пазара в Благоевград

Кметът на община Благоевград Румен Томов върна в Общинския съвет за ново обсъждане решението на общинските съветници от 26 ноември, с което те гласуваха само 1000 от общо 1800 кв.м, отредени за изграждане на православен храм в района на селския пазар в центъра на Благоевград, да се отделят за строителството на църква, а на останалите 800 кв.м общината да изгради паркинг, който да обслужва района.

Според Томов решението, подкрепено от 20 съветници, с 1 глас „против“ и 10 „въздържали се“, е незаконосъобразно, нецелесъобразно и в нарушение на материалния закон. Причината е, че съгласно влезлия в сила ПУП за нов православен храм е отреден терен от 1800 кв.м, а за пазара остава площ от 1927 кв.м, и това бе гласувано от ОбС на 31.01.2020 г. Самият ПУП е одобрен от зам. кмета по строителството на 24.04.2020 г. и е влязъл в законна сила на 15.06 2020 г.

До намаляване на площта на храма от 1800 на 1000 кв.м през ноември се стигна след внесено предложение от съветници в 7 групи в ОбС. Според Томов нито в това предложение, нито в последвалото гласуване обаче има изложени основания и мотиви, които налагат изменение на влезлия в сила ПУП. Намаляването на площта за нов храм на 1000 кв.м също така не е обсъждано нито със заинтересовани лица, нито със Светия синод, напомня градоначалникът.

Връщането на решението от страна на кмета за ново обсъждане означава оставяне в сила на действащия ПУП, съгласно който на Неврокопска митрополия се дарява целият имот от 1800 кв.м за строеж на храм, а мястото остава без общински паркинг, който да поеме колите на търговците, клиентите и богомолците, които ще идват в църквата.

Тази нова точка в дневния ред на утрешната сесия вкарва казуса със строежа на храм „Св. Мина“ в още по-голям батак, защото междувременно сред темите на предстоящото заседание бе вкарано и предложението на общинския съветник д-р Павлин Янкулски да се направи обществено обсъждане или референдум сред благоевградчани дали храмът въобще да бъде на мястото на открития кооперативен пазар, или да бъде вдигнат в парк „Македония“, каквато бе идеята на предишния кмет Атанас Камбитов. Според Янкулски и голяма част от съветниците храмът няма място на пазара заради близостта му до жилищни сгради, липсата на паркоместа и още по-голямото сгъстяване масите на търговците. Друга част от съветниците са на мнение, че щом бившият митрополит Натанаил е посочил това място за храм, то не става за нищо друго.

Разделени в мнението са и жителите на общината, които масово се включиха в започналите дебати за мястото и големината на бъдещия благоевградски храм.

„За съжаление в областта на устройственото планиране в Благоевград се допуснаха доста неоправдани с нищо и с трайно негативни последици решения. Пореден пример, че не умеем да се учим от грешките, е изборът на място и проект за черква. Откровено казано, целият този изключително отговорен процес направо беше ”претупан” и проведен по начин, който въобще не предизвика публичен интерес. За това, че нямаше дебат по темата, някой вероятно ще се позове на ограниченията от пандемията, на липсата на време? Намирам, че по-скоро липсва капацитет и трябва с едно обществено обсъждане да запълним този дефицит!“, коментира ситуацията арх. Иван Калпачки.

Против строежа на храм „Св. Мина“ до масите на търговците се обяви и д-р Вангел Арабаджиев:

„Категорично съм против строеж на храм в центъра на Благоевград, има достатъчно църкви в града. Според мен много по-належащо е да се осигурят средства за поддръжката на домовете за стари хора, за болницата, а чак след това да се мисли за църква. Избраното от Томов място – кооперативният пазар, пък е възможно най-неподходящото. Ако тук се издигне някаква църковна сграда, няма да има нито църква, нито пазар, защото двете са крайно несъвместими. Подходящо място за бъдещ храм е наистина само парк „Македония“, който е достатъчно близо до центъра, и там едно такова строителство би могло да се разгърне, без да унищожава пазара, който има социална функция“.

На обратното мнение е съветникът от ВМРО Иван Ризов, който на утрешната сесия ще направи едно доста изненадващо предложение – да се премести не храмът, а търговците.

„Аз съм „за” имотът от 1800 кв.м да се даде на църквата и да не се спира Серафим, според когото това място е отредено за храм. Догодина може да започне строителство и от това градът няма да загуби. А за хората, които се притесняват, че няма да има паркинг, ами той и сега е малък, и тези, които ходим на пазара, търсим по съседните улички места, където да паркираме.

А защо вместо да пращаме църквата в парк „Македония”, не преместим там открития пазар. Той обслужва главно производителите от селата, защото хората от града си опъват найлони пред магазините и си продават там продукцията. Да се направи в парк „Македония” един просторен открит пазар, има и места за паркиране там, даже ще бъде по-посещаван, защото хората с коли ще има къде да ги оставят.

Да не говорим, че и на закрития пазар вече не му е там мястото. Когато направихме тази сграда, тя беше перлата на града, по 7-8 души кандидатстваха за 1 маса. Тогава обаче не сме знаели, че в града ще влязат големи хранителни вериги, където целогодишно ще се предлагат пресни плодове и зеленчуци. Днес в пазара има 7-8 наематели, които сами си определят цените за наема и ние сме принудени да ги приемем, за да не останем и без тези приходи. Закритият пазар вече е морално остарял. Затова може да се помисли общината да влезе в преговори с частниците, които също имат в сградата помещения, да се споразумее с тях и сградата да се продаде на някоя верига. А и търговците няма да останат без работа – спокойно те също биха могли да бъдат преместени в парк „Македония“, все пак само на 400 метра е“, предлага Ризов.

Източник:В.“Струма“

 

Свързани новини

ПОРЕДНИ УСПЕХИ ЗА БИАТЛОНИСТИТЕ НА БАНСКО НА ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО

vesito

Спират водоподаването на улица в с. Дебрен, община Гърмен

vesito

Празничен концерт в парка на град Гоце Делчев за Деня на Независимостта

vesito

1 коментар

Мая 17.01.2021 16:13 at 16:13

Всичко е наред,само нова църква липсва. Нещастници.

1

0
Отговори

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.