Благоевградчанка сигнализира: Румен Томов се разпорежда в Логодаж, за да уреди свои хора

Отстраненият от поста кмет на Благоевград Румен Томов е разрешил стесняване на улица в благоевградското с. Логодаж, за да може местен бизнесмен да узакони лятната си кухня с баня и тоалетна, въпреки че за 8 г. постройката е обявена в няколко съдебни решения за напълно незаконна, 2 пъти тя е получавала отказ на удостоверение за търпимост, отхвърляна е от Експертния съвет по устройство на територията в Благоевград и от 3 г. за нея всъщност има издадена заповед за събаряне.

На 1 декември 2020 г. Томов е входирал предложение до ОбС да му бъде разрешено изработването на подробен устройствен план /ПУП/ за изменение на уличнорегулационната линия и да се намали ширината на улицата до 6 метра, от които 1 м за тротоар. Същото е в пълно нарушение на чл. 134-4, т. 1 от Закона за устройство на територията, според който „Влезли в сила подробни устройствени планове не могат да се изменят с цел узаконяване на незаконно изградени строежи“.

Без да са запознати с казуса на незаконната кухня, на 29 януари 2020 г. благоевградските съветници приемат решение, с което разрешават на кмета да изработи новия ПУП за селската улица в Логодаж, която в материалите за сесията фигурира само с планоснимачен номер, който обикновено не говори никому нищо.

За това сигнализира благоевградчанката Тинка Николова, която има вила срещу незаконната постройка. В жалба, входирана на 19 април т. г. в кметската администрация при председателя на Общинския съвет Андон Тодоров и главния архитект Любомир Огорелков, тя е описала подробно и хронологично цялата съдебна сага на кухнята и е направила заключението, че „с действията си кметът Томов накърнява обществени интереси, като създава основателно предположение, че това цели облагодетелстване на собственика на кухнята“.

Собственикът е Мирчо Спасов Костадинов от с. Логодаж, но според жалбоподателката става въпрос за възрастен болен човек, от чието име действа съпругът на дъщеря му Борислав Тимчев. Тимчев има бензиностанция в крайграничното село, негова е старата кооперация до пощата в Благоевград, където живее, има и строителна фирма.

Тимчев решава преди 8 години да узакони лятната кухня, строена през 80-те години на миналия век. Първото му искане от името на тъста, депозирано в община Благоевград, е от 26 ноември 2013 г. Проверка на общинските специалисти установява на място, че постройката е с размери 4,10 на 6,70 м, отделно има баня и тоалетна, намиращи се на 3 метра от основната сграда, и те всички са свързани с общ покрив. Установено е още, че за сградата няма строително разрешение, липсва конструктивно становище, няма протокол за строителна линия и ниво, и най-важното – част от строежа е върху улицата. Според Общинския експертен съвет по устройство на територията строежът не е бил допустим и по разпоредбите, действали през 1986 г., за когато М. Костадинов твърди, че кухнята е строена. По тези причини на редовното си заседание същия месец членовете на съвета  отказват да я узаконят, а тогавашният главен архитект Васил Тинчев постановява отказ за издаване на удостоверение на търпимост, тъй като строежът е в улична комуникация и го няма в действащия застроително-регулационен план на Логодаж.

Мирчо Костадинов обжалва отказа в Административен съд – Благоевград, но магистратите отхвърлят жалбата му. Следва ново обжалване, в резултат на което през 2014 г. и Върховен административен съд оставя без разглеждане жалбата.

Костадинов не се отчайва и пробва отново узаконяване в общината. На 17.12.2014 г. арх. Васил Тинчев отказва да узакони строежа.

Костадинов се жали пред РДНСК – Благоевград и отново пред ВАС и губи и в двете институции.

През май 2015 г. РДНСК потвърждава отказа на главния архитект да узакони строежа. След жалба на Костадинов казусът отново влиза в съда и на 6 декември 2017 г. Административен съд – Благоевград пак отхвърля жалбата му – този път срещу заповедта на РДНСК, която потвърждава отказа за узаконяване. „Въпросите за незаконността на строежа, неговата недопустимост и нетърпимост  са окончателно решени“, пише в съдебния акт.

На 8 април 2019 г. екскметът на Благоевград Атанас Камбитов със Заповед №400 от същата дата нарежда премахването на кухнята, тоалетната и банята. Костадинов обжалва и тази заповед в Административен съд – Благоевград и към настоящия момент делото е висящо.

Същата съдебно-административна сага в същия времеви отрязък – от 2015 г. до момента, има и за плътната ограда около имота на Костадинов, но, кокто и кухнята, и тя до момента не е премахната.

Така след стотици часове заседания на магистрати, експерти от  РДНСК и община Благоевград и категоричното становище на всички, че кухнята е незаконна и трябва да бъде съборена, постройката още си стърчи върху улицата в Логодаж, а жителите на селото са принудени да я заобикалят.

С намесата на  бившия кмет Румен Томов и демонстрираното от него пълно пренебрежение към съдебните решения и към мнението на специалистите на практика всеки момент в Логодаж ще бъде узаконено едно беззаконие, алармира Тинка Николова.

В жалбата си тя моли съветниците да отменят решението си за стесняване на улицата заради кухнята на съседа й и да изчакат поредното решение на Административен съд по заповедта за събарянето й.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Проверяват полицай от Благоевград за употреба на неправомерна физическа сила спрямо гражданин

bilyana

Охранител пострада при  катастрофа между мотор и лек кола в Благоевград

bilyana

Полицейска акция на Е-79 край Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.