Административен съд – Благоевград връща делото по казуса “Томов” на ОИК

Административният съдия Димитър Узунов върна делото по казуса “Томов” на ОИК за ново разглеждане със задължително указание за прекратяване на пълномощията на кмета на Благоевград.

Както struma.bg писа, делото влезе в съда, след като в края на декември миналата година ОИК-Благоевград с 9 гласа “за” отказа да прекрати правомощията на новоизбрания кмет Румен Томов.

До извънредната ситуация си стигна, след като екскметът Атанас Камбитов подаде сигнал в ОИК – Благоевград за това, че Румен Томов не е заличил участието си във фирмата си в задължителния едномесечен срок от избирането му, т.е. до 4 декември, което е нарушение на чл. 41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация,пише струма бг.

След извършена проверка, при която бяха изискани документи от Търговския регистър и становище на кмета Румен Томов, на 20 декември 13-членната Общинска избирателна комисия с 9 гласа „против“ и 4 гласа „за“ реши, че няма да прекрати пълномощията му. Тъй като вносителят на сигнала Атанас Камбитов няма правен интерес като физическо лице да оспорва решението, а това по закон може да стане от името на партията, която е имала кандидат за кмет, жалбата бе подадена от областния координатор на ГЕРБ в Пиринско и евродепутат Андрей Новаков. Той обаче не беше представил документ за юридическа правоспособност, а при другите 3 жалби липсваха пълномощия кой представлява партиите.

В мотивите си съдия Д. Узенов е категоричен, че кметът Р. Томов не е спазил нито едно от задължителните изисквания по чл. 41, ал. 3 от ЗМСМА – да заличи в едномесечния срок едноличната си фирма, да уведоми председателя на ОИК и председателя на ОбС- Благоевград.

Свързани новини

Драконовски мерки заради коронавируса в Пиринско

vyara

Добро дело! Стотици хора от цялата страна се обединиха, за да помогнат на семейството, на което дете на бежанци дари спестяванията си

Regiona

Банкова служителка отива на съд, признала за присвоени пари

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.